Studiemiddag jeugdliteratuur

Van22 maart 13:30
tot22 maart 20:00
Locatie:Amersfoort (Westsingel 47, 3811 BB)

Op vrijdagmiddag 22 maart is het weer zover: de jaarlijkse studiemiddag Jeugdliteratuur. Op veler verzoek staat er nu een boek voor de wat oudere jeugd centraal, maar de ingredi├źnten zijn onveranderd: leerzame lezingen van deskundige sprekers, veel tijd voor ontmoeting en een gezellige maaltijd na afloop. We hopen weer veel docenten Nederlands (en andere belangstellenden) te ontmoeten.

Twee interessante lezingen vormen de hoofdmoot deze middag. De eerste lezing wordt verzorgd door de hogeschooldocenten Frits Criens (Fontys) en Aalt Prins (HvA). Na de pauze zal Jelmer Soes als auteur van de  jeugdroman Lichaam van licht vertellen over zijn schrijfproces. Vooraf krijg je dit boek thuisgestuurd. Lees in onderstaand programma meer over de inhoud van de lezingen.

Locaties

Tussen de lezingen door is er zoals altijd genoeg ruimte voor ontmoeting en gesprek. Na de lezingen is er een borrel en een diner. De studiemiddag wordt gehouden op een prachtige historische locatie in Amersfoort: De Mannenzaal (Westsingel 47, 3811 BB, Amersfoort). Als afsluiting van de middag staat een dinerbuffet in restaurant Celik (Hof 13A, 3811 CJ Amersfoort) voor ons klaar. 

Kosten en aanmelden

De prijs bedraagt € 165,-. Voor studenten is er een speciaal tarief van € 135,-. Ben je alumnus? Dan kun je je waardebon inleveren. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. 

Opdracht

Dit jaar is er geen didactische opdracht die je moet inleveren of opsturen. Wel krijg je na je aanmelding een korte vragenlijst in je mailbox. Aan jou wordt gevraagd de vragen te beantwoorden voor, tijdens en na het lezen van Lichaam van licht en de ingevulde lijst per e-mail weer te retourneren. De vragen hebben te maken met een project over jeugdliteratuur, dat uitgaat van het onderzoekscentrum van Driestar educatief. Janneke zal daar bij de opening het een en ander over vertellen.

Programma

 • 13.30-14.00 uur - Inloop met koffie/thee
 • 14.00-14.15 uur - Opening door Janneke de Jong-Slagman
 • 14.15-15.15 uur - Lezing Frits Criens en Aalt Prins
  De eerste lezing wordt verzorgd door Frits Criens (Fontys) en Aalt Prins (HvA). Beiden zijn coauteurs van een nieuw handboek over jeugdliteratuur dat dit jaar bij uitgeverij Coutinho verschijnt. Aalt en Frits hebben een bijdrage geleverd aan het didactiekdeel van dat boek. Een van de interessantste onderdelen daarvan is de leescyclus. Aalt en Frits zullen hun enthousiasme daarover met ons delen en ook concreet met ons aan de slag gaan. Na deze studiemiddag kun je het geleerde in je eigen schoolpraktijk toepassen.
 • 15.15-15.45 uur - Pauze
 • 15.45-17.00 uur - Lezing Jelmer Soes
  Na de pauze zal Jelmer Soes vertellen over het schrijven van zijn jeugdroman Lichaam van licht,  de roman die iedere deelnemer dan al gelezen heeft. Jelmer doet uit de doeken hoe het schrijfproces verliep en maakt ons deelgenoot van het moeizame leven van Jonas, die langzaamaan verstrikt raakt in zijn gameverslaving. Na zijn bijdrage gaan we met de schrijver in gesprek. Van tevoren kun je dus al vragen bedenken.  
 • 17.00-17.30 uur - Borrel
 • 17.30-20.00 uur - Diner
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen priv├ę-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben student aan Driestar hogeschool:

Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Naar welk adres kunnen we het boek sturen?    
     
Bevestiging    
Wij willen de deelnemerslijst graag mailen om samen reizen te bevorderen. Mogen wij daarvoor jouw e-mailadres en woonplaats op de lijst plaatsen?:

Akkoord algemene voorwaarden:
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.