Studiemiddag jeugdliteratuur

Van20 maart 13:30
tot20 maart 20:00
Locatie:Diepenveen (Vulikerweg 6 7431 PJ)

Lezen is kiezen! Daar hebben we allemaal in de weerbarstige dagelijkse schoolpraktijk mee te maken. Wat lezen we, laten we lezen en wat vooral niet? Samen denken we daarover na op een sfeervolle locatie. Zoals altijd staan er leerzame lezingen op het programma, tijd voor ontmoeting en ontspanning, en een gezamenlijke maaltijd. Al deze activiteiten vinden plaats in een prachtig klooster. We hopen weer veel docenten Nederlands te ontmoeten, zowel uit het vo als het mbo. Ook andere belangstellenden ook van harte welkom!

Twee interessante lezingen vormen de hoofdmoot deze middag. De eerste lezing wordt verzorgd door Janneke de Jong: ‘Lezen is kiezen’. Hierin vertelt ze over het project Jeugdliteratuur en moraal en gaat ze in op ideeën over goede en geschikte lectuur en waarop die zijn gebaseerd. Degenen die vorig jaar ook aanwezig geweest zijn, zullen gegevens uit het de afgenomen vragenlijst (over de roman Lichaam van licht  van Jelmer Soes) herkennen. Die zijn in de lezing verwerkt.

De tweede lezing wordt gehouden door Rien van den Berg, die bij het klooster woont. Rien schrijft zowel jeugdboeken als volwassenliteratuur. Samen met zijn zoon Albert schreef hij een avonturenboek, De Vazendief

Janneke gebruikt in haar lezing een hoofdstuk uit het boek Jeugdliteratuur en didactiek. Handboek voor vo en mbo, dat in september 2019 bij uitgeverij Coutinho verschenen is. Dit boek wordt op de studiemiddag dit jaar uitgereikt aan iedere deelnemer.

Locaties

Tussen de lezingen door is er zoals altijd genoeg ruimte voor ontmoeting en gesprek. Na de lezingen is er een borrel en een diner. De studiemiddag wordt gehouden in het prachtige klooster Nieuw Sion, bij Diepenveen. De refter in dit mooie gebouw is voor ons gereserveerd. De locatie is met de auto en met het OV goed te bereiken. Na opgave krijg je daar meer informatie over.

Kosten en aanmelden

De prijs bedraagt € 165,-. Voor studenten is er een speciaal tarief van € 135,-. Ben je alumnus? Dan kun je je waardebon inleveren. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. 

Programma

 • 13.30-14.00 uur - Inloop met koffie/thee
 • 14.00-14.30 uur - Opening door Arie van Groningen
 • 14.30-15.00 uur - Lezing Janneke de Jong
  Janneke de Jong houdt haar lezing: ‘Lezen is kiezen’. Hierin vertelt ze over het project Jeugdliteratuur en moraal en gaat ze in op ideeën over goede en geschikte lectuur en waarop die zijn gebaseerd. Degenen die in maart 2019 ook aanwezig geweest zijn, zullen gegevens uit het de afgenomen vragenlijst (over de roman Lichaam van licht  van Jelmer Soes) herkennen. Die zijn in de lezing verwerkt.

  Janneke gebruikt in haar lezing een hoofdstuk uit het boek Jeugdliteratuur en didactiek. Handboek voor vo en mbo, dat in september 2019 bij uitgeverij Coutinho verschenen is. Iedere deelnemer krijgt dat boek; het wordt op die dag uitgereikt.
 • 15.00-15.30 uur - Praktijkvoorbeelden
  Er worden twee korte praktijkvoorbeelden gegeven vanuit het vo – door Jeanine ten Klooster – en het mbo – door Wicher Hoeve.
 • 15.30-16.00 uur - Pauze
 • 16.00-17.00 uur - Lezing Rien van den Berg
  Na een halfuur pauze vervolgen we om 16.00u het programma met de bijdrage van Rien van den Berg, die bij het klooster woont. Rien schrijft zowel jeugdboeken als volwassenenliteratuur. Samen met zijn zoon Albert schreef hij een avonturenboek, De vazendief. Het is het eerste deel van een serie die zich afspeelt rond het klooster. Rien vertelt over het ontstaan van het boek en de wenselijkheid van niet al te literaire, maar vooral spannende en aansprekende boeken voor kinderen. De vazendief is voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Dit boek wordt de deelnemers toegestuurd, zodat ze het van tevoren kunnen lezen. Degenen die in het mbo werken, hebben de optie om in plaats van dit boek een boekenbon te kiezen.

  Na de lezing van Rien is er gelegenheid om met de schrijver van gedachten te wisselen.
 • 17.00-17.30 uur - Presentatie website Boekenopdracht
  Om 17.00 is er een korte presentatie van de website Boekenopdracht door Peter van Arum en Anne Marie Adriaanse, leden van de CVHO (protestants-christelijke vereniging binnen de AOb). Aan een goed functioneren van deze site kan iedereen een bijdrage leveren. 
 • 17.30-18.30 uur - Borrel/wandeling
  Na de presentatie is er ruimte voor een borrel. Voor het eten kan er ook een wandeling gemaakt worden in de omgeving. Wellicht loopt Albert van den Berg met ons mee. Voor mbo-docenten is er de optie om onderling te sparren in de refter.
 • 18.00-18.30 uur - Avondgebed
  Iedereen die dat wil, kan om 18.00u meedoen aan het avondgebed in de kerk.
 • 18.30-20.00 uur - Maaltijd
  Vanaf 18.30u gebruiken wij een kloostermaaltijd in buffetvorm. We streven ernaar rond 20.00u de bijeenkomst te besluiten.
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben student aan Driestar hogeschool:

Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

Ik ben mbo-docent:

Indien ja, ik kies voor:

Deze optie geldt niet voor vo-docenten.
     
Naar welk adres kunnen we het boek sturen?    
     
Bevestiging    
We stimuleren het samen reizen en geven graag naam, e-mailadres en woonplaats door op een deelnemerslijst. Geef je daarvoor toestemming? :

Akkoord algemene voorwaarden:
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.