Studiemiddag jeugdliteratuur

Van9 maart 14:00
Locatie:Het Klooster, Wilhelminaweg 77, Woerden

Het thema van de jaarlijkse studiemiddag over jeugdliteratuur is Echt gebeurd?! Over het lezen van non-fictie. Het programma is leerzaam en aantrekkelijk voor iedere docent Nederlands in de onderbouw van het vo, maar – gezien het thema – zeker ook voor docenten in andere vakken. De studiemiddag is gevalideerd door het Lerarenregister.

Twee interessante lezingen vormen de hoofdmoot deze middag. De lezingen worden verzorgd door Gerdineke van Silfhout, leerplanontwikkelaar en vakexpert Nederlands bij Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), en door Janny van der Molen, schrijver van non-fictie. Vooraf krijg je van beide sprekers een boek toegestuurd. Bij deze boeken krijg je een leesopdracht en een kleine didactische opdracht. Lees in onderstaand programma meer over de inhoud van de lezingen en over de opdrachten.

Locaties

Tussen de lezingen door is er zoals altijd genoeg ruimte voor ontmoeting en gesprek. Na de lezingen is er een borrel en een diner. De studiemiddag wordt gehouden op een prachtige locatie: de Muziekzaal van Het Klooster in Woerden. Het Klooster bevindt zich op zes minuten loopafstand van het NS-station. Plein 7, het restaurant waar we zullen dineren, is ook op loopafstand van Het Klooster. In het restaurant is de bovenzaal voor ons gereserveerd.

Kosten en aanmelden

De prijs bedraagt € 160,-. Voor studenten is er een speciaal tarief van € 115,-. Ben je alumnus? Dan kun je je waardebon inleveren. Je kunt je aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.

Programma

 • 13.30-14.00 uur - Inloop
 • 14.00-14.15 uur - Opening door dr. Janneke de Jong-Slagman
 • 14.15-15.15 uur - Lezing dr. Gerdineke van Silfhout
  Gerdineke van Silfhout werkt bij Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) als leerplanontwikkelaar/vakexpert Nederlands. Op de SLO-website vind je meer informatie over haar werk. In 2014 is Van Silfhout gepromoveerd op onderzoek naar de begrijpelijkheid van teksten in het vmbo. De publieksversie van haar proefschrift, Leuk om te lezen of makkelijk te begrijpen? Optimaal begrijpelijke teksten voor het voortgezet onderwijs, krijg je van tevoren toegestuurd. Van Silfhout zal haar onderzoek toelichten en jullie vragen beantwoorden. Het is de bedoeling dat je haar boek doorneemt en van tevoren één vraag voorbereidt die je Gerdineke van Silfhout zou willen stellen of waarover je met anderen in gesprek wilt gaan. Die vraag neem je op papier mee naar de bijeenkomst.
 • 15.15-15.45 uur - Pauze
 • 15.45-16.45 uur - Lezing Janny van der Molen
  De tweede spreker is een schrijver van non-fictie: Janny van der Molen. Over Van der Molen kun je lezen op haar eigen website. Ze vertelt ons over het schrijven voor tieners. Hoe maak je non-fictie aantrekkelijk? Is het anders dan fictie? Welke eisen stel je aan je werk? Hoe kun je bekende gegevens aantrekkelijk ‘verpakken’? 

  Ter voorbereiding op de lezing van Janny van der Molen lees je een van haar boeken. Je krijgt een boek naar keuze toegestuurd. Je kunt kiezen uit deze drie titels:
  1. Helden!: mensen die de wereld mooier maakten
  2. Over vroeger en nu. Verhalen bij de canon
  3. Buiten is het oorlog. Anne Frank en haar wereld
  Er is een kleine didactische taak verbonden aan deze lezing. Uit het gekozen  jeugdboek van Janny van der Molen lees je van tevoren twee of drie verhalen. Als je in de onderbouw van het voortgezet onderwijs werkt, bedenk je een lessuggestie bij één verhaal. Kom met een creatief idee waarbij je de mogelijkheden van deze specifieke tekst en dat onderwerp benut. Vermeld duidelijk op je bijdrage – één A4 – de titel van boek en hoofdstuk. Je stuurt je document per e-mail naar Margien den Besten. Na afloop krijg je de verzamelde lesideeën toegestuurd. Zo kunnen we van elkaars ideeën leren en profiteren.
 • 16.45-17.15 uur - Borrel
 • 17.15-20.00 uur - Diner
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben student aan Driestar hogeschool:

Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Naar welk adres kunnen we de boeken versturen?    
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.