Nascholingsdag Bewegingsonderwijs

Van21 maart 14:00
tot21 maart 19:00
Locatie:Gouda

Kinderen ontwikkelen spelenderwijs. Tijdens de lessen bewegingsonderwijs is er alle ruimte voor spel! Wil jij het bewegingsonderwijs binnen jouw school weer een nieuwe impuls geven en je kennis over dit vak vergroten? Kom dan op woensdag 21 maart naar de nascholingsdag!

Tijdens twee workshoprondes krijg je de mogelijkheid om op verschillende thema’s je kennis te uit te breiden. Dat kan op het gebied van ontwerpend lesgeven, Burner Games, omgaan met uitdagend gedrag, jongensgedrag en De Spelles.
 
De nascholingsdag is bedoeld voor (vak)leerkrachten die de leergang Bewegingsonderwijs hebben gevolgd, leerkrachten met een ‘oude’ bevoegdheid en voor cursisten die op dit moment nog blok 3 volgen van de leergang.  

Kosten

De kosten voor deze nascholingsdag zijn € 125,- per persoon. Voor studenten van de post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs is dit symposium onderdeel van hun opleiding en is deelname gratis. Wanneer zij de maaltijd willen gebruiken betalen zij daar € 10,- voor.  

Certificaat

Je ontvangt voor het volgen van deze nascholingsdag een certificaat.  

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier onder aan deze pagina. Voor vragen kun je contact opnemen met Marjolein Speksnijder

Programma

 • 13.30-14.00u - Inloop
 • 14.00-14.30u - Opening
 • 14.30-16.00u - Workshopronde 1

  Workshop 1. Kinderen aan het roer: ontwerpend lesgeven

  Workshopleider: Frank Beekers, docent aan de Katholieke Pabo Zwolle
   
  Je maakt kennis met vernieuwende activiteiten en gaat in de gymzaal aan de slag met deze activiteiten. Je krijgt inzicht in het creatieve vermogen van kinderen en allerlei verschillende manieren om dit bij kinderen op te roepen. Je gaat naar huis met een schat aan nieuwe gymideeën en wellicht met een andere kijk op bewegen en de manier van aanbieden van activiteiten.
   
  Een idee krijgen van wat Frank Beekers met kinderen heeft ontworpen? Klik hier voor een video.

  Workshop 2. Burner Games

  Workshopleider: Dennis Witsiers, docent aan Fontys Sporthogeschool Eindhoven
   
  De boekjes van Burner Games willen mensen motiveren voor een actieve levensstijl met opwindende spelletjes en andere creatieve ideeën. Tijdens de workshop zullen er spellen gespeeld worden die toepasbaar zijn voor de lessen bewegingsonderwijs, maar ook geschikt zijn op andere plekken. De spellen zijn niet gebaseerd op enig sportspel in het bijzonder. Het gaat om het plezier krijgen en houden in het bewegen.
   
  Klik hier voor meer informatie over Burner Games.

  Workhop 3. Omgaan met uitdagend gedrag

  Workshopleider: Jeroen Steeman, docent aan de calo en pabo van Hogeschool Windesheim
   
  Herken je dat? Dat gedrag in sommige groepen strijd oproept: “We zullen weleens zien wie het hier voor het zeggen heeft!” Veel leerkrachten kunnen deze strijd om macht (tijdelijk) winnen. Strijden werkt dus, maar het helpt niet.
  Wat kan jij als leerkracht doen om geen deel te worden van de strijd? Hoe kun jij deze oorlogsgroep laten ontspannen? En hoe vertaal je dat naar een (gym)les? Daar staan we in deze theoretische workshop op interactieve wijze bij stil.

  Workshop 4. De Spelles (bekend van het Jeugdjournaal en social media)

  Workshopleider: Matthijs Jansen, leerkracht in het basisonderwijs

  De leergang bewegingsonderwijs inspireerde Matthijs Jansen tot het opzetten van de website De Spelles, om zo een impuls te geven aan je gymles. Op social media is De Spelles een hit en zelfs het Jeugdjournaal heeft er aandacht aan besteed.
  Belangrijk in deze lessen is dat iedereen mee kan doen én in beweging is. Tijdens deze workshop spelen we een aantal spellen die populair zijn op social media van De Spelles. Elke deelnemer neemt daarnaast zijn eigen favoriete (kleine) spel op papier mee. In het tweede deel van de workshop geven we deze spellen aan elkaar door. Doel is om elkaar hiermee te inspireren en te leren van elkaar. De spellen worden gebundeld, zodat deze inspiratie direct toepasbaar is in je gymlessen.

  Workshop 5. Houd jongens in beweging

  Workshopleider: Jan Verburg, docent pedagogiek en onderwijsadviseur bij Driestar onderwijsadvies
   
  In de klas is zitten de activiteit die leerlingen het meest uitvoeren. Bij veel activiteiten zoals luisteren, lezen, onthouden en schrijven is zitten prima, maar het brein en het lichaam van kinderen is niet gemaakt om zo veel te zitten. Vooral jongens hebben hier moeite mee. Of je nu rekenen geeft of bewegingsonderwijs, bewegelijke jongens heb je overal. Het is een grote uitdaging om dit functioneel in te zetten. Jan Verburg neemt je mee in een aantal belangrijke vragen. Hoe kun je de beweeglijkheid van jongens functioneel inzetten? Hoe vertaal je dat naar je didactiek? Kortom: hoe kan jouw onderwijs beweeglijker worden?
 • 16.00-16.30u - Pauze
 • 16.30-18.00u - Workshopronde 2
  Zie de beschrijvingen onder workshopronde 1.
 • 18.00-19.00u - Maaltijd (facultatief)
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)    
     
School of organisatie    
Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

Ik ben student en volg blok 3:

     
Workshop(s)    
     
Maaltijd    
Ik maak graag gebruik van de maaltijd:
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.