Literatuurstudiemiddag Hella S. Haasse

Van28 september 13:30
tot28 september 20:00
Locatie:Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Amsterdam

Op 28 september organiseren we de jaarlijkse studiemiddag over volwassenenliteratuur. Deze studiemiddag staat in het teken van het werk van schrijfster Hella S. Haasse. Dit jaar vieren we haar 100e geboortedag.

Op deze studiemiddag spreken verschillende kenners over het werk van Hella Haasse. Aleid Truijens verzorgt de inleiding. 

Aleid Truijens (1955) is journalist, literair recensent en schrijver. Zij studeerde Nederlands en heeft een tijdlang lesgegeven, aan de School voor Journalistiek en aan de Schrijversvakschool.  Zij heeft een wekelijkse column in de Volkskrant en schrijft voor die krant over literatuur, onderwijs en maatschappelijke kwesties. Zij publiceerde twee romans: 'Geen nacht zonder' (2004) en 'Vriendendienst' (2007) en een biografie over de schrijver F.B. Hotz: 'Geluk kun je alleen schilderen' (2011).​

Kosten en aanmelden

De kosten voor deze studiemiddag bedragen € 160,-. Voor studenten is er een speciaal tarief van € 140,-. Aanmelden voor de studiemiddag kan via onderstaand formulier.

Elke deelnemer ontvangt het boek Ogenblikken in Valois van Hella Haasse. Haasse heeft een tijd lang in St. Witz gewoond, even ten noorden van Parijs, in het departement Val d'Oise. Van meet af aan geboeid door die naar verhouding weinig bekende streek, 'Valois', schreef zij blocnotes vol met aantekeningen over het landschap, de geschiedenis en de sfeer. Zo ontstond een mozaïek van indrukken en waarnemingen. Ogenblikken in Valois is niet alleen de neerslag van tien gelukkige jaren vol inspirerende ervaringen, maar geeft ook een beeld van het onvermijdelijk veranderende, misschien verdwijnende, 'oude' Frankrijk.

Daarnaast ontvangt iedere deelnemer ook een editie van het tijdschrift Indische letteren met Hella Haasse als thema. Dit nummer bevat bijdragen van verschillende auteurs over de Indische romans en verhalen van Hella Haasse.

Programma

 • 13:30 - 14:00 - Ontvangst in De Brakke Grond
 • 14:00 - 14:15 - Opening door Arie van Groningen
 • 14:15 - 15:00 - Inleiding door Aleid Truijens over de biografie van Hella Haasse
 • 15:00 - 15:30 uur - Aleid in gesprek met de zaal
 • 15:30 - 16:00 - Pauze
 • 16:00 - 16:30 uur - Twee voorbeelden uit de praktijk: Joska Haak en Janneke de Jong
  Joska Haak is docent Nederlands op het Wartburg College. Zij houdt van het werk van Hella Haasse en vertelt over haar ervaringen met Haasses werk in de klas.

  Janneke de Jong is docent aan de lvo-Nederlands van Driestar hogeschool. Zij vertelt over de roman Een nieuwer testament, die zij bespreekt met studenten.
   
 • 16:45 - 17:30 uur - Bezoek aan de Nieuwe Kerk
  De Nieuwe kerk ligt op vijf minuten loopafstand van De Brakke Grond. In de kerk is ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag op 2 februari jongstleden een gedenksteen voor Hella Haasse geplaatst.
 • Vanaf 17:00 uur - Diner
  In De Brakke Grond eten we samen, waarna iedereen zijns weegs kan gaan. We verwachten dat we tegen 20.00uur afsluiten.
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens privé (voor verzenden boek)    
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Maaltijd    
Dieetwensen:


     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.