Conference Primary English: English a tool for life

Van30 januari 14:00
tot30 januari 18:30
Locatie:Driestar educatief, Gouda

Waarin onderscheidt Engels zich van veel andere schoolvakken? Het is meer dan ‘iets weten’ of ‘iets vaardig zijn’. Het is een gereedschap tot gebruik. A tool for life. Een wereldtaal opent immers veel deuren als je haar machtig bent. Dat is de reden waarom het zo belangrijk is om kinderen er al jong mee in aanraking te brengen. We bekijken het vak Engels op deze conferentie in breder perspectief.

Dit jaar zijn er twee parallelle hoofdlezingen waarin genoeg tijd is om vragen te stellen en nader over het onderwerp na te denken. Tijdens de ene lezing neemt Paulien Lammers je mee langs allerlei aspecten van CLIL. CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Bij CLIL wordt de lesstof van één of meerdere vakken in het Engels aangeboden en verwerkt. Naast uitleg over het hoe en waarom van CLIL zullen er ook tips en ideeën voor in de klas gegeven worden. De andere lezing leidt Karel Philipsen. In deze lezing houden we het vak Engels tegen de achtergrond van wereldburgerschap en internationalisering. We kijken naar mogelijkheden om dit in te zetten in de klas, om kinderen te enthousiasmeren een taal te leren door te laten zien welke mogelijkheden er zijn als je Engels spreekt.

Daarna is er een ronde van diverse workshops die aansluiten bij het thema: Inspiratie genoeg voor de Engelse lessen en alles wat er bij komt kijken. De inhoud van de workshops en lezingen zijn uitgebreid beschreven in het onderstaande programma-overzicht. 

Aansluitend zal er in de conferentiezaal nog een korte, interactieve presentatie worden gegeven! En uiteraard sluiten we geheel in stijl af met een uitgebreide high tea.

Doelgroep

Deze conferentie is bedoeld voor leerkrachten en coördinatoren Engels uit het primair onderwijs, zowel onder- als bovenbouw. Ook leidinggevenden zijn van harte uitgenodigd. 

Kosten

De eerste deelnemer van een school betaalt € 99,-, de tweede € 89,- en de derde en daarop volgende deelnemers € 69,-. 

Overige informatie

Aanmelden voor Conference Primary English kan via onderstaand formulier. Voor vragen kun je contact opnemen met Sjoerd van den Berg. 

 • 14:00 uur - Opening
 • 14:15 - 15:30 uur - Lezing

  Lezing 1: CLIL – Engels, meer dan alleen een schoolvak - Spreker: Paulien Lammers, trainer Engels en schrijver les- en cursusmateriaal voor onder andere EarlyBird.

  Op veel scholen krijgen leerlingen 30 tot 60 minuten Engels per week met behulp van een methode. Leerlingen kunnen hiermee een goede basis voor het vak Engels leggen. Toch is het richting de toekomst goed om meer manieren van Engels leren te verkennen, zodat leerlingen meer met deze taal in aanraking komen op de basisschool. Eén van de manieren waarop dit kan is CLIL (Content and Language Integrated Learning). Bij CLIL wordt de lesstof van één of meerdere vakken in het Engels aangeboden en verwerkt. Leerlingen leren dus bijvoorbeeld het vak biologie en werken tegelijkertijd aan hun  Engelse vaardigheden. Het grote voordeel hiervan is dat het geen extra lestijd vergt en dat leerlingen de taal leren gebruiken als een stuk gereedschap wat ze nodig hebben in realistische situaties.

  Tijdens deze lezing zal de lector je meenemen langs allerlei aspecten van CLIL. Nog niet alle scholen een leerkrachten zullen er klaar voor zijn om complete Engelse projecten te doen. Vandaar dat er ook aandacht is voor kleinere stappen in het proces richting het werken met CLIL. Naast uitleg over het hoe en waarom van CLIL zullen er ook tips en ideeën voor in de klas gegeven worden. Voor iedereen die wil leren over wat je meer met Engels kunt, is deze lezing een aanrader.    

  Lezing 2: Wereldburgerschap – Waarom Engels zo nodig is - Spreker: Karel Philipsen, directeur EarlyBird en mederedacteur van het Handboek vvto

  Waarom is het nodig dat we Engels op jonge leeftijd leren? Hoe helpt dit ons verder als burgers in de 21e eeuw, ook in internationale context, hoe breng ik dat over aan kinderen en op welke manier openen we voor hen een venster naar de wereld?

  In deze lezing houden we het vak Engels tegen de achtergrond van wereldburgerschap en internationalisering. Goed Engels geven vinden we belangrijk, en het heeft pas echt inhoud als je bedenkt wat je er eigenlijk mee kunt. Het opent een wereld. Nederlands is je moedertaal, je dagelijks leven. Met Engels neem je deel aan een breder gesprek wereldwijd. Hier komen culturen elkaar tegen, wordt je kijk op de wereld verdiept en leer je van mensen die je anders nooit zou begrijpen.

  We kijken naar mogelijkheden om dit in te zetten in de klas, om kinderen te enthousiasmeren een taal te leren door te laten zien welke mogelijkheden er zijn als je Engels spreekt. Wil jij Engels gaan zien vanuit een ander perspectief? Kom dan naar deze lezing!

 • 15:30 - 16:00 uur - Pauze
 • 16:00 - 17:00 uur - Workshopronde
  Workshop 1: CLIL practical - Workshopleider: Paulien Lammers, trainer Engels en schrijver les- en cursusmateriaal voor onder andere EarlyBird. (onderbouw en bovenbouw)            
  Naast de lezing over CLIL is dit een workshop met een meer praktische inslag. Hoe kan je beginnen met CLIL? Kan je ook met CLIL werken in de onderbouw? En hoe moet je het vormgeven? Wat is er mogelijk als mijn leerlingen nog niet toe zijn aan echte CLIL lessen?  Deze en meer vragen worden in deze workshop behandeld.  Je zult ideeën en tips krijgen over een goede aanpak van CLIL, zodat je gelijk hiermee aan de slag kunt. 
   
  Workshop 2:E-Twinning - Workshopleider: Marleen Lapidaire (Nuffic) (bovenbouw)
  Engels als middel om in contact te komen met andere mensen wereldwijd. Dat is één van de doelen van het Deltaplan Engels. eTwinning past hier helemaal bij en zal je leerlingen helpen om hun Engels te gebruiken voor het verbreden van hun horizon. eTwinning is een online community voor scholen in ruim 30 Europese landen. Docenten en leerlingen kunnen via eTwinning samenwerken met Europese collega’s en leerlingen. Het Nuffic maakt je in deze workshop wegwijs in de wereld van eTwinning en subsidies die hiervoor beschikbaar zijn. 
   
  Workshop 3: Onderbouw: Using Songs Workshopleider: Cornée van der Wind, docent LVO Engels bij Driestar Educatief (onderbouw)
  Kinderen zijn graag met klanken bezig. Zingen in het Engels is een goed idee! Wat kun je met liedjes in je Engelse les? Welke liedjes zijn geschikt? En kun je ervoor zorgen dat de woorden die ze gebruiken beklijven? Ben jij een muzikale onderbouwleerkracht, dan is deze workshop iets voor jou.
   
  Workshop 4: Picture books - Workshopleider: Diana Geurts, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies (onderbouw en bovenbouw)
  Deze keuze is niet meer mogelijk
  Met mooie platen heb je zowiezo de aandacht. Ideaal dus om de kinderen ook eens Engelse tekst te laten horen. Er zijn mooie boeken die duidelijke cultuurverschillen laten zien, een mooie verrijking bij taalonderwijs. Welke boeken zijn geschikt en hoe houd je de aandacht vast als je in het Engels voorleest? Kom kijken en probeer het uit!
   
  Workshop 5: Games – onderbouw (interactive games) - Workshopleider: Marleen de Bruyne, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies (onderbouw)
  English, as a tool. Aan een theoretische taal hebben we niet veel, dus DOE er iets mee en laat zien dat je iets voor elkaar kunt krijgen als je Engels gebruikt. Experimenteren hoort daarbij, en classroom games zijn daar uitermate geschikt voor. Hoe prikkel je de kinderen? Wat zijn goede ideeën en hoe zorg je er voor dat je met games een omgeving creëert waarin de kinderen hun Engels kunnen uitproberen.
   
  Workshop 6: Games/projecten – bovenbouw (group games) - Workshopleider: Lian van Poortvliet, trainer
  Engels bij Driestar onderwijsadvies 
  (bovenbouw)
  VOL-deze keuze is niet meer mogelijk
  Spellen bieden ongekend veel kansen om op een aantrekkelijke manier kinderen iets te leren.  Als we spellen in het Engels aanbieden hebben de leerlingen bovendien de kans om hun Engels te gebruiken als gereedschap om een spel te spelen. In deze workshop ga je ervaren hoe leuk spellen in het Engels zijn. Dit is geen workshop voor mensen die houden van stilzitten. 
   
  Workshop 7: Classroom English - Workshopleider: Gijsbert van Dam, docent Engels bij Driestar hogeschool (bovenbouw)
  De hele les Engels praten en antwoord krijgen in het Engels. Is dit mogelijk? Ja zeker, als jij en je leerlingen genoeg Classroom English kennen, kun je Engels tijdens je les gebruiken als middel om lesstof over te brengen en te communiceren. In deze workshop leer je Classroom English en krijg je tips hoe je dit kunt inzetten in je klas.   
   
  Workshop 8: Every day English - Workshopleider: Joanna Damen (onderbouw en bovenbouw)
  VOL-deze keuze is niet meer mogelijk
  In de klas zijn veel mogelijkheden om buiten de Engelse les met Engels bezig te zijn. Om zo de leerlingen spelenderwijs woorden en zinnen aan de leren. Denk aan routines in de klas, buitenspel of woorden die elke dag terugkomen. Doordat je veel herhaalt zal het Engels probleemloos geautomatiseerd worden. Hoe je dit goed vorm kan geven, zodat je leerlingen met plezier hiermee aan de slag gaan leer je in deze workshop
 • 17:05 - 17:25 uur - Plenaire bespreking
 • 17:30 uur - High tea
  We ronden deze middag af met een heerlijke, uitgebreide high tea. Mensen die de conferentie eerder bezochten weten dat alleen dit al de moeite waard was om naar Gouda te komen. Na de workshoprondes heb je alle tijd om in de lounge te genieten van culinaire lekkernijen en eens bij de praten met collega’s van andere scholen of de trainers van Deltaplan Engels.
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Lezing    
Let op: per lezing is er ruimte voor maximaal 90 personen. Als de lezing naar keuze vol is, word je automatisch ingedeeld bij de andere lezing. 
 
Workshop(s)    
Let op: per workshop is er ruimte voor maximaal 20 personen. Als de de workshop van jouw eerste keuze vol is, word je automtisch ingedeeld bij de workshop van jouw tweede keus.
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.