Conference Primary English 2020

Van29 januari 13:30
tot29 januari 18:00
Locatie:Gouda

Hoe ga je creatief om met het vak Engels? Hoe bekijk je uitdagingen in je klas op een nieuwe manier? Hoe zorg jij voor verrassende en originele oplossingen om nieuwe leerresultaten te behalen? De vernieuwde conferentie Engels op de basisschool wil jou met die vragen helpen. 'Think creative' is het thema dat je uitdaagt om op zoek te gaan naar ideeën buiten bestaande kaders van je lessen.

Creatief denken zit in de aard van leerkrachten. Maar hoe zet jij deze creativiteit in bij Engels? Is jouw eigen niveau van het Engels wel goed genoeg om je lessen motiverend en interessant te maken? Heb jij ideeën hoe je een methode les toch creatief kunt invullen? En hoe bevorder je op een creatieve en spontane manier de spreekvaardigheid van je leerlingen?

Met deze vragen gaan we samen aan de slag. Je krijgt handreikingen om creatieve oplossingen te bedenken om goede leerresultaten te bereiken. Je kunt al je vragen stellen, er is ruimte voor spel en fantasie en we denken na over innovatie en vernieuwing naar aanleiding van een uitgebreid landelijk onderzoek over het Engels op basisscholen. Na de conferentie kun je zelf  bepalen welke ideeën jouw Engelse les zullen verrijken en vernieuwen zodat jij en de kinderen met nog meer plezier Engels leren.

Vernieuwd programma en Kennismarkt

Dit jaar hebben we onze opzet vernieuwd! Je duikt meteen de diepte in tijdens de workshops en inspiration sessions en vergroot je kennis tijdens de Conference market. Op deze kennismarkt maak je kennis met allerlei organisaties rond Engels op de basisschool. Je hebt uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met leerkrachten van andere scholen, je netwerk uit te breiden en je vragen te stellen aan de experts. De workshops, gesprekken en kennisontmoetingen zijn de perfecte aanzet voor nieuwe activiteiten, verrassende inzichten en een frisse blik voor je Engelse programma op school.

Keuzeprogramma

In twee rondes kun je kiezen uit verschillende thema's. Ga praktisch aan de slag in een workshop of kom kennis ophalen in een inspiration session. De thema's variëren van de keuze van prentenboeken, het inzetten van coöperatieve werkvormen en creatief schrijven tot doorpraten over het recente Engelse onderzoek en de doorstroming naar het voortgezet onderwijs. Bekijk de workshops en inspiration sessions in het programma. 

High tea

Aan het einde van de dag is er weer een heerlijke high tea – een van de  populairste onderdelen van onze conferentie! Tijdens de high tea geniet je van allerlei lekkernijen, kun je bijpraten met collega-leerkrachten en in gesprek gaan met de trainers van Deltaplan Engels.

Doelgroep

Ben je onder- of bovenbouwleerkracht en/of coördinator Engels in het primair onderwijs? Dan is deze conferentie echt iets voor jou. Natuurlijk zijn leidinggevenden ook welkom.

Kosten en aanmelden

De eerste deelnemer van een school betaalt € 99,-. De tweede deelnemer betaalt € 89,-. De daaropvolgende deelnemers betalen per persoon € 69,-. De genoemde prijzen zijn inclusief een uitgebreide high tea en een leuke goodiebag. Aanmelden kan via onderstaand aameldformulier.

Meer informatie

Heb je vragen? Wil je meer weten? Neem dan contact op met Sjoerd van den Berg. Hij helpt je graag verder.

Programma

 • 14.00 uur - Opening
 • 14.20 uur - Keuzeprogramma (ronde 1)

  1. Workshop: Broaden the pupils’ horizon in the classroom by eTwinnin

  Door Helen de Lange, projectmedewerker Nuffic (eTwinning)​.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw


  Engels als middel om in contact te komen met andere mensen wereldwijd. Dat is een van de doelen van het Deltaplan Engels. eTwinning past hier helemaal bij en helpt je leerlingen om hun Engels te gebruiken voor het verbreden van hun horizon. eTwinning is een online community voor scholen in ruim 40 Europese landen. Tijdens deze workshop maakt Nuffic je wegwijs in de wereld van eTwinning, in welke subsidies beschikbaar zijn en hoe jij kunt samenwerken met andere Europese collega’s en leerlingen.


  2. Inspiration session: An introduction to reading

  Door Chris Meijer, Practicum Educatief. 
  Doelgroep: bovenbouw

  Deze workshop is VOL en kan niet meer gekozen worden.


  Welke leesboeken passen bij welke groep? Hoe bepaal ik het niveau van de boeken? En hoe zet ik leesboeken effectief in? Tijdens deze workshop leer je meer over de beschikbare Engelse leesseries en hoe jij kunt bepalen welk niveau geschikt is voor jouw leerlingen. Je krijgt praktische handvatten om te bepalen of de leerling het boekje echt heeft gelezen. Tijdens de workshop gaan we ook ervaringen uitwisselen over de leesboeken die volgens jullie geschikt zijn voor de leerlingen. Vergeet je boek dus niet mee te nemen.


  3. Workshop: Creative writing: the Cinderella in your classroom​

  Door Cornée van der Wind, studieleider Engels (lerarenopleiding Driestar hogeschool).
  Doelgroep: bovenbouw.


  Schrijven in het Engels is de Cinderella (Assepoester) van ‘The English language classroom’ - zeker op de basisschool. Creatief schrijven heeft niet de plaats die het verdient. Er is veel meer aandacht voor spreken en luisteren. Prima voor de onderbouw, maar bij leerlingen vanaf groep 5 is dit een gemiste kans. In deze workshop gaan we aan de slag met praktische voorbeelden om creatief te schrijven. Geen saaie invuloefeningetjes maar aan de slag met de verbeeldingskracht van kinderen!


  4. Inspiration session: Short creative ideas 

  Door Marjolein Moens, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: onderbouw.


  Naast de Engelse methode die je in de klas gebruikt, kun je ook nog leuke, korte creatieve activiteiten inzetten om je dagelijkse lessen op te frissen. In deze workshop krijg je nieuwe ideeën en kant-en-klare activiteiten om Engels luisteren, lezen, schrijven en spreken tot een feestje te maken in de klas.


  5. Inspiration session: Activate your children! Use cooperative structures​

  Door Paulien Lammers, trainer Engels en schrijver van les- en cursusmateriaal.
  Doelgroep: onderbouw.


  Bij coöperatieve werkvormen werken kinderen gestructureerd in tweetallen of groepjes samen. Kan dat ook in de onderbouw? Jazeker! Zelfs in groep 1/2! Tijdens deze interactieve workshop ontdek je een groot aantal korte samenwerkingsopdrachten. Het gaat om samen luisteren en samen spreken. Hierdoor worden de kinderen actiever, oefenen ze meer én hebben ze plezier! Je krijgt lesideeën die je snel en gemakkelijk kunt inzetten bij verschillende thema’s. Ook krijg je concreet lesmateriaal dat je de volgende les al kunt gebruiken.


  6. Workshop: Future directions in teaching English to primary school kids

  Door Gijsbert van Dam, pabodocent Engels en trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.

  Het vak Engels wordt steeds belangrijker. Maar: waar staan we nu met elkaar?
  Het onderzoek van de Onderwijsinspectie (november 2019) naar de Engelse taalvaardigheid van leerlingen geeft daar inzicht in. We gaan met elkaar in gesprek en werken creatief naar een praktische uitwerking voor de Engelse les van morgen!


  7. Workshop: Everyday English​

  Door Karin Winkel, trainer Engels bij Early Bird. 
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.


  Wil je meer met Engels doen in de klas maar kom je tijd tekort? In deze workshop ga je aan de slag met tips and tricks om gedurende de dag op allerlei momenten te werken met Everyday English.


  8. Workshop: Let's talk 

  Door Diana Geurts, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.


  Deze workshop geeft je de mogelijkheid om te ervaren wat onze laagdrempelige cursus ‘Let’s talk’ inhoudt. Driestar onderwijsadvies geeft deze cursus en richt zich volledig op de spreekvaardigheid in de klas. Hoe we dat doen ontdek je in deze workshop. Uiteindelijk spreek je vloeiender en met meer zelfvertrouwen Engels voor de klas.


  9. Inspiration session: Motivation for the vmbo student ​

  Door Marleen de Kool, docent Engels vmbo, Wellant College in Gouda.
  Doelgroep: bovenbouw. 


  In deze workshop leer je op creatieve wijze in te springen op de behoeftes van de aankomende vmbo-leerling en om dit tijdig te signaleren in de klassituatie. Door het toepassen van een motiverende didactiek en differentiatie binnen je lessen, kun je hen gemotiveerd en enthousiast houden voor het vak Engels.

 • 15.25 uur - Pauze met kennismarkt
 • 16.30 uur - Keuzeprogramma (ronde 2)

  1. Workshop: B2 or not B2, that's the question 

  Door Bart den Dekker, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw


  Om goed Engels te kunnen geven, moet je als leerkracht zelf de taal natuurlijk ook beheersen.De kennisbasis schrijft het B2 niveau voor. Maar wat is dat precies: B2? Hoe weet je dat je op dat niveau zit? En hoe bereik je dat niveau? In deze workshop gaan we door oefeningen en advies antwoord geven op die vragen. 


  2. Inspiration session: An introduction to picture books 

  Door Chris Meijer, Practicum Educatief. 
  Doelgroep: onderbouw


  Hoe gebruik je prentenboeken effectief in de les? En welk prentenboek is geschikt voor welke groep? Tijdens deze workshop krijg je praktische lesideeën over hoe je prentenboeken inzet en hoe dit de basis vormt voor vakoverstijgende vaardigheden. Tijdens de workshop wisselen we ook ervaringen uit, dus neem zelf ook een prentenboek mee dat voor de leerlingen aansprekend is.


  3. Workshop: Creative with role play

  Door Hanneke de Leede, leerkracht aan de Kon. Wilhelminaschool in Zoetermeer.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.


  Rollenspelen zijn een leuk en uitdagend middel om een vreemde taal te leren. Door ze in je Engelse les op te nemen geef je leerlingen de mogelijkheid om op een creatieve manier met de taal bezig te zijn. Deze workshop geeft je handvatten voor het effectief gebruik van rollenspellen.


  4. Inspiration session: Short creative ideas 

  Door Marjolein Moens, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: bovenbouw.


  Deze workshop is VOL en kan nog in ronde 1 gekozen worden.

  Naast de Engelse methode die je in de klas gebruikt, kun je ook nog leuke, korte creatieve activiteiten inzetten om je dagelijkse lessen op te frissen. In deze workshop krijg je nieuwe ideeën en kant-en-klare activiteiten om Engels luisteren, lezen, schrijven en spreken tot een feestje te maken in de klas.


  5. Inspiration session: Clever and creative teachers use cooperative structures for all language skills

  Door Paulien Lammers, trainer Engels en schrijver van les- en cursusmateriaal.
  Doelgroep: bovenbouw.


  Bij coöperatieve werkvormen werken kinderen gestructureerd in tweetallen of groepjes samen. Meestal zetten leerkrachten coöperatieve werkvormen in bij spreken. Maar wist u dat u deze kunt inzetten bij alle vaardigheden? Tijdens de interactieve workshop gaan we aan de slag met verschillende werkvormen om het leren van woorden, grammatica, luisteren, spreken, lezen én schrijven te stimuleren. U krijgt lesideeën die u met wat creativiteit snel en makkelijk in kunt zetten bij verschillende lessen. Ook krijgt u concreet lesmateriaal dat u de volgende les al kunt gebruiken.


  6. Workshop: Future directions in teaching English to primary school kids

  Door Gijsbert van Dam, pabodocent Engels en trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.

  Het vak Engels wordt steeds belangrijker. Maar: waar staan we nu met elkaar? Het onderzoek van de Onderwijsinspectie (november 2019) naar de Engelse taalvaardigheid van leerlingen geeft daar inzicht in. We gaan met elkaar in gesprek en werken creatief naar een praktische uitwerking voor de Engelse les van morgen!


  7. Workshop: Everyday English​

  Door Karin Winkel, trainer Engels bij Early Bird. 
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.


  Wil je meer met Engels doen in de klas maar kom je tijd tekort? In deze workshop ga je aan de slag met tips and tricks om gedurende de dag op allerlei momenten te werken met Everyday English.


  8. Workshop: Let's talk 

  Door Diana Geurts, trainer Engels bij Driestar onderwijsadvies.
  Doelgroep: onder- en bovenbouw.


  Deze workshop geeft je de mogelijkheid om te ervaren wat onze laagdrempelige cursus ‘Let’s talk’ inhoudt. Driestar onderwijsadvies geeft deze cursus en richt zich volledig op de spreekvaardigheid in de klas. Hoe we dat doen ontdek je in deze workshop. Uiteindelijk spreek je vloeiender en met meer zelfvertrouwen Engels voor de klas.


  9. Inspiration session: Creative cooperation: what primary and secondary education can accomplish together!

  Door Erwin Meerkerk, docent Engels, Gomarus, Gorinchem​.
  Doelgroep: bovenbouw. 


  Wil jij weten hoe je de samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs kunt verbeteren? In deze workshop ga je aan de slag met het bespreken van ideeën die de samenwerking op het gebied van Engels stimuleren. Je kunt denken aan subsidiemogelijkheden, docent-uitwisseling, leerlingpresentaties en een motivatieproject.

 • 17.30 uur - High tea
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Keuzeprogramma    
 
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.