Conference Primary English 2018

Van31 januari 14:00
tot31 januari 18:30
Locatie:Gouda

Reading is always write right! Dat is het thema van onze jaarlijkse Conference Primary English. Dit jaar focussen we op de vaardigheden lezen en schrijven.

Engels leer je vooral door doen. Daarbij denken we natuurlijk al snel aan spreken en veel luisteren. Maar vergeet lezen en schrijven niet, want daarmee leer je juist de structuren van een taal goed. En wat dacht je van woordkennis? Door te lezen gaat die absoluut omhoog! Belangrijk dus om eens aandacht te besteden aan de schriftelijke taal. Hoe kun je als leerkracht met deze vaardigheden aan de slag? Op welke manier kun je je leerlingen motiveren tot lezen en schrijven? Moet je daar misschien al in de kleuterklassen mee beginnen? Welkom op de Conference Primary English!

Lezing

De lezing wordt verzorgd door dr. Ans van Berkel. In haar lezing besteedt ze aandacht aan het lees- en spellingsonderwijs bij Engels. Wat opvalt bij dit vak is dat er bij Engelse lessen eigenlijk geen lees- en spellingonderwijs wordt gegeven. Het lijkt net alsof men ervan uitgaat dat je vanzelf leert lezen en spellen als je dat eenmaal in het Nederlands hebt geleerd. Dat blijkt voor een deel van de kinderen te kloppen. Hoe doen ze dat eigenlijk en hoe vergaat het de kinderen die moeite hebben met lezen en spellen in het Engels? Van Berkel deelt haar bevindingen van het onderzoek dat zij deed op een aantal Early Bird-scholen, scholen waar vroeg Engels wordt gegeven.

Dr. Ans van Berkel was tot haar pensioen verbonden aan de afdeling Toegepaste Taalwetenschap van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in problemen die dyslexie veroorzaakt bij het leren van een vreemde taal (Engels, Frans, Duits). Ze is betrokken bij het werk van Early Bird (vooral op het gebied van leren lezen en spellen van het Engels in een vvto-context).

Workshoprondes

In de workshoprondes komen allerlei thema’s aan bod: van het organiseren van leesonderwijs tot creative writing; van de nieuwste internationale community voor scholen in Europa (eTwinning) tot CLIL (Engels inzetten bij andere vakken). Ook is er een groot aanbod aan lesideeën waar je de volgende dag al mee aan de slag kunt. In onderstaand programma vind je een uitgebreid overzicht van de workshops.

High tea

We ronden deze middag af met een heerlijke, uitgebreide high tea. Na de workshoprondes heb je alle tijd om in de foyer te genieten van salades, hartige en zoete hapjes en eens bij de praten met collega’s van andere scholen of onderwijsadviseurs Engels.

Doelgroep

Dit symposium is bedoeld voor leerkrachten in het primair onderwijs. Uiteraard zien we lezen en schrijven met name terug in de midden- en bovenbouw, maar ook voor leerkrachten uit de onderbouw is het moeite waard om ze eens nader te bekijken. Leidinggevenden zijn eveneens van harte uitgenodigd!

Kosten en aanmelding

De kosten bedragen € 99,- per persoon. Als je aanmeldt met collega's van dezelfde school, betaalt de tweede deelnemer € 75,- en elke derde en volgende deelnemer € 55,-. Alumni kunnen hun waardebon gebruiken voor dit symposium. Pabostudenten van Driestar hogeschool betalen slechts € 25,-. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier onder aan deze pagina. Dit symposium is met vijf registeruren opgenomen in Registerleraar.nl. 

Meer informatie?

Stel je vraag aan Marjolein Speksnijder voor meer informatie.

Programma

 • 13.30-14.00 uur - Inloop
 • 14.00-14.15 uur - Opening met gebed
 • 14.15-15.00 uur - Lezing dr. Ans Berkel
 • 15.00-15.30 uur - Pauze
 • 15.35-16.25 uur - Workshopronde 1

  Workshop 1 - How to make them read?

  Workshopleider: Marjolein Moens, onderwijsadviseur Engels

  Leren lezen heeft tijd nodig, bouw het daarom goed op! Deze workshop helpt het leesonderwijs op te bouwen, van groep 5 naar groep 8. Hoe motiveer en stimuleer je de kinderen? Hoe zet je leesprojecten op? Lezen online, is dat een idee? En speelt luisteren nog een rol bij leren lezen in het Engels? Genoeg input in deze workshop zodat je enthousiast met je klas aan het werk kunt.

  Doelgroep: voor leerkrachten van groep 5 t/m 8

  Workshop 2 - Preparation for reading

  Workshopleider: Diana Geurts, onderwijsadviseur Engels
   
  Met een picture book heb je alle aandacht. Maar hoe kan je Engelse prentenboeken op de juiste manier inzetten je Engelse lessen? Hoe kan je ervoor zorgen dat kinderen de nieuwe woorden  en zinnen ook echt opslaan en gaan gebruiken? In deze workshop leer je hoe je prentenboeken als activerende en motiverende lesstof kunt inzetten in de onderbouw groep.

  Doelgroep: leerkrachten van groep 1 t/m 4

  Workshop 3 - Spelling and pronunciation

  Workshopleider: drs. Rinie Hoeks-Mentjens, geeft als freelancer cursussen op het gebied van Engels en dyslexie en heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van leergangen Engels: www.dyslexie-en-vt.org.
   
  Food, blood, wood: uit deze drie woorden blijkt al dat de relatie tussen letterpatroon en uitspraak ondoorzichtig is in het Engels. In deze workshop leer je meer grip te krijgen op het verband tussen spelling en uitspraak. Samen met de workshopleidster ga je oefeningen maken op basis van woorden uit een leergang. Zo kun je ontdekken hoe sommige spelling- en uitspraakregels werken. Je krijgt meer inzicht in je eigen Engelse uitspraak/spelling en je kunt straks in de klas de met name zwakkere leerlingen meer houvast en steun bieden.

  Doelgroep: leerkrachten van groep 5 t/m 8

  Workshop 4 - Reading: how to start?

  Workshopleider: Elsa van Wessel, onderwijsadviseur Engels
   
  Lezen in een vreemde taal vergt best wat inspanning. Ben je benieuwd hoe je met je klas kunt beginnen met lezen in het Engels? Deze workshop geeft je goede ideeën, tips voor eenvoudige boekjes en hoe je die – met leuke leesopdrachten – kunt inzetten.

  Doelgroep: voor leerkrachten van groep 5 t/m 8

  Workshop 5 - Life at the library

  Deze workshop biedt je een kijkje in de bibliotheek. Wat is er allemaal te vinden, en wat is de moeite waard om aan te schaffen? En waar moet ik zijn om de juiste materialen te krijgen? Ook geven enthousiaste leerkrachten een voorbeeld hoe lezen op hun basisschool wordt gegeven. Kortom: veel inspiratie!

  Doelgroep ronde 1: onderbouw
  Doelgroep ronde 2: midden- en bovenbouw

  Workshop 6 - CLIL: reading and writing in integrated learning

  Workshopleider: Anne Boerendonk, trainer/coach bij Early Bird

  Natuurlijk kun je Engels bij andere vakken gebruiken, maar hoe doe je dat? Wat is CLIL (Content Language Integrated Learning) precies? Hoe ziet een goede CLIL-les eruit? Als je Engels breder wilt (gaan) inzetten dan alleen in de Engelse lessen is deze workshop iets voor jou! Aan de hand van een kant-en-klaar CLIL-project bespreken we alle vaardigheden, maar in het bijzonder het lezen en schrijven. Onze partnerorganisatie Early Bird verzorgt deze workshop. Je kent hen wellicht van ‘meer, beter en vroeger Engels’.

  Doelgroep: leerkrachten van groep 7 t/m 8

  Workshop 7 - Writing: building it up from group 5 to 8

  Workshopleider: Marleen de Bruijne, onderwijsadviseur Engels
   
  Een aantal Engelse zinnen zeggen, kunnen de meeste leerlingen in groep 5 wel. Maar hoe ga je leerlingen aanleren om zinnen goed op te schrijven? Een heel andere vaardigheid die om een andere benadering vraagt. In deze workshop ga je uitvinden en ervaren hoe je leerlingen vanaf groep 5 steeds een stapje verder kunt helpen om het juiste niveau op het gebied van schrijven te bereiken. 

  Doelgroep: leerkrachten van groep 4 t/m 8

  Workshop 8 - Begeleiding van zwakke lezers en spellers in het Engels

  Workshopleider: Ans van Berkel, tot haar pensioen verbonden aan de afdeling Toegepaste Taalwetenschap van de VU. 

  Wat kun je doen om het lezen te verbeteren (zoals woordherkenning, leesvloeiendheid) en hoe help je kinderen de spelling van Engelse woorden te onthouden? De suggesties die in de lezing zijn gedaan, worden in de workshop uitgewerkt. Ook komt de vraag aan bod welke woorden kinderen aan het eind van groep 8 zouden moeten kunnen lezen en spellen.

  Doelgroep: leerkrachten van groep 5 t/m 8

  Workshop 9 - Creative writing

  Workshopleider: Hanneke de Leede, onderwijsadviseur Engels

  Leerlingen op een ontspannen manier Engelse schrijfopdrachten laten maken. En ze motiveren om hun creativiteit te gebruiken. Dat is wat je in deze workshop gaat leren en ondervinden. Wil je meer weten over opdrachten waarbij je leerlingen creatief laat denken en bezig zijn? Dan is deze workshop iets voor jou. 

  Doelgroep: leerkrachten van groep 5 t/m 8

  Workshop 10 - Vroeg Engels en subsidies

  (alleen in workshopronde 1)
  Workshopleider: Elly Deelder, werkzaam bij Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs

  Elly Deelder komt alles vertellen over de huidige stand van zaken voor het vvto (Engels van groep 1 t/m 8); de manier van werken, de voordelen, het tijdpad. Ook weet ze alles over subsidies die er beschikbaar zijn voor scholen die vvto Engels willen gaan doen. Deze workshop is met name bedoeld voor coördinatoren Engels of die deel uitmaken van een werkgroep Engels binnen de school.

  Doelgroep: leerkrachten van groep 1 t/m 8, vooral voor coördinatoren of werkgroep Engels-leden  

  Workshop 11 - eTwinning

  (alleen in workshopronde 2)
  Workshopleider: Elly Deelder, werkzaam bij Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs
   
  Wat is er leuker voor leerlingen om in het Engels samen te werken met leerlingen uit andere landen? Dit kan bijvoorbeeld door e-mails uit te wisselen, maar ook door gezamenlijk te werken aan een project. Een goede hulp hierbij is eTwinning, een gratis online community voor scholen in ruim 30 Europese landen. eTwinning biedt een veilige omgeving waarin leerkrachten en leerlingen met elkaar kunnen samenwerken. Via eTwinning kan je een partnerschool vinden die bij je past en kan je zelfs kant-en-klare projecten vinden.  De eTwinning-ambassadeur maakt je in deze workshop wegwijs in de wereld van eTwinning.

  Doelgroep: leerkrachten in de bovenbouw  
 • 16.35-17.25 uur - Workshopronde 2
  Zie voor de workshops de tekst onder workshopronde 1.
 • 17.30-18.30 uur - High tea
 
Persoonlijke gegevens    
Aanhef:
     
Adresgegevens (voor facturering aan school/organisatie, geen privé-adres)  
     
School of organisatie    
Ik ben oud-student en wil gebruikmaken van mijn waardebon:

     
Workshop(s)    
     
Bevestiging    
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden
     
   
   
Na je aanmelding ontvang je een e-mail ter bevestiging. Heb je deze niet ontvangen? Stuur dan een e-mail naar onze webmaster.