Gouda 750 | Het Toekomstraam: kinderen geven Gouda door! 12 april 2022

Vandaag opent koning Willem Alexander de feestelijkheden rond Gouda 750. In de Sint-Janskerk en in Museum Gouda is er ter ere van de 750 jaar stadsrechten die de stad dit jaar viert een prachtige dubbeltentoonstelling opgezet: Beleef het wonder van Gouda.

In de kerk komen tijdelijk de oude altaarstukken terug, die voor 1572 in de kerk hingen; een tijd dat het er heel anders aan toe ging dan tegenwoordig. Via een audiotour wordt je tijdens de tentoonstelling als bezoeker meegenomen in de levendigheid van de kerk van toen. Tegelijkertijd heeft de kerk een aantal van de grote werktekeningen van de glazen, de zogenaamde kartons, uitgeleend aan Museum Gouda. Ook daar is een unieke tentoonstelling gerealiseerd waarin de bezoeker niet alleen een aantal fenomenale tekeningen van reusachtig formaat te zien krijgt, maar ook een impressie opdoet van de roerige politieke tijd rond 1572. De voorstellingen op de glazen getuigen daarvan.
Maak-met-je-klas-een-glas-Xander-de-Rooij-12.jpg

Tenslotte is er nog een geweldig kinderproject, waaraan studenten van Driestar hogeschool een bijdrage leverden. Samen met 800 kinderen van maar liefst 14 Goudse basisscholen hebben twee Goudse kunstenaars een tijdelijk ontwerp voor een nieuw raam in de kerk gemaakt. In een rondleiding door de Sint-Janskerk leerden de kinderen onder leiding van onze studenten van alles over de glazen, de voorstelling, de schenkers en de manier waarop het gebrandschilderde glas gemaakt werd.

Maak-met-je-klas-een-glas-Xander-de-Rooij-3.jpg

Student Thyrza van Berkum schrijft daarover:
Kinderen iets bijbrengen over hun eigen omgeving, het is iets wat ik heel belangrijk vind. Ik was dus ook gelijk enthousiast toen ik hoorde dat ik als pabostudent leerlingen van basisscholen in Gouda mocht rondleiden in de Sint-Jan. De Sint-Janskerk is beroemd vanwege de reeks gebrandschilderde ramen en ik mocht daar als student de kinderen wat over vertellen. De kinderen hadden werkboekjes en konden bij elk raam een opdracht maken. De opdrachten waren heel gevarieerd: van leren arceren tot een raam tekenen met kleurverschillen. De kinderen luisterden met open mond, ze stelden veel vragen en gingen vervolgens enthousiast aan de slag. Ik vond het leuk om te zien dat de leerlingen heel geïnteresseerd waren in de geschiedenis van hun stad. Zowel de kinderen als ik hebben genoten van de rondleiding!

Maak-met-je-klas-een-glas-1.jpg

In een vervolg-les kwam die opgedane kennis terug in het maken van een eigen tekening, waarin ze Gouda doorgaven. Al die tekeningen zijn door kunstenaars Suzan Schuttelaar en Judith Sluijter verwerkt tot een verrassend nieuw glas. Voor wie het in het echt wil bekijken: hartelijk welkom in de Sint-Jan, bij glas 1B! Het is ook digitaal te bewonderen via: https://klikenkijk.com/toekomstglas/ en https://klikenkijk.com/toekomstglas-extra/.
 

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.