Cantatedienst 'Christ lag in Todesbanden': Cantate 4 van Bach op 1 februari 15 januari 2020

Op zaterdag 1 februari 2020 zal er om 16.00 uur in de Sint-Janskerk te Gouda de jaarlijkse cantatedienst worden gehouden. Cantate ‘Christ lag in Todesbanden’ BWV 4 staat centraal, gezongen door het projectkoor van Driestar hogeschool onder leiding van Mariëlle Heidekamp.

Ds. M.C. Batenburg zal een meditatie verzorgen die aansluit bij de thematiek van de cantate. Het cantatekoor zal begeleid worden door het Ars Musica Orkest. Het orgel wordt bespeeld door Gerben Budding. De entree is gratis. Iedereen van harte welkom!

Achtergrond info over de cantate

Cantate 4 behoort tot de vroege cantates van Bach en is geschreven voor Eerste Paasdag. De cantate wordt een koraalcantate genoemd, omdat het gebaseerd is op een Lutherse koraal ‘Christ lag in Todesbanden’, dat weer gebaseerd is op gregoriaanse Paassequens. Zeven strofen van dit lied worden bewerkt, allen eindigend met Halleluja. De melodie is in elk deel terug te horen, maar Bach heeft de muziek op zeer kundige en fraaie wijze met de tekst laten samenvallen en daardoor elk deel zijn specifieke kenmerken meegegeven.
 
De cantate heeft acht delen:
  1. Sinfonia
  2. Koor ‘Christ lag in Todesbanden’
  3. Duet Sopraan en Alt ‘Den Tod’
  4. Aria Tenor ‘Jesus Christus, Gottes Sohn’
  5. Koor ‘Es war ein wunderlicher Krieg’
  6. Aria Bas ‘Hier ist das rechte Osterlamm’
  7. Duet Sopraan en Tenor ‘So feiren wir das hohe Fest’
  8. Koraal ‘Wir essen und leben wohl’               
Waarschijnlijk heeft Bach deze cantate gecomponeerd ter gelegenheid van zijn auditie voor de post van organist aan de Blasiuskerk te Mühlhausen, 24 april 1707; daarmee zou BWV 4 Bachs oudst bewaard gebleven cantate zijn.

Introductie cantatedienst (Studium Generale)

Voor enthousiastelingen is er een introductie op de cantate georganiseerd. Om meer te weten komen over de schatten die in deze cantate verborgen liggen, nodigen wij u van harte uit voor de introductiebijeenkomst, voorafgaand aan de cantatedienst. Daarin gaat Mariëlle Heidekamp in op de ontstaansgeschiedenis van deze cantate en maakt de structuur met luistervoorbeelden duidelijk. ’s Middags krijgt u een rondleiding langs de Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Daarna kunt u op uw gereserveerde plaats de cantatedienst meemaken. Het introductieprogramma kost €25,- per persoon, inclusief lunch. Kinderen tot en met 16 jaar mogen gratis deelnemen. Klik hier voor het programma en meld je aan!

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.