Vorming in de kerk in tijd van secularisatie 1 juni 2018

Op 30 en 31 augustus 2018 organiseren de Theologische Universiteiten van Apeldoorn en Kampen een conferentie over Onderwijs, vorming en de kerk. Hoe geef je inhoud aan vorming en educatie in de kerk in een tijd van secularisatie en afnemende kerkelijke betrokkenheid?

Hoe kun je als christen reageren op de toenemende kerkverlating en hoe geef je als gemeente van Christus gestalte aan vorming zonder te vervallen in verstarring enerzijds of het kritiekloos aan passen aan de tijdgeest anderzijds? Twee vragen die aan de orde komen tijdens de internationale conferentie aan de Theologische Universiteit in Kampen.

Vorming in een tijd van secularisatie

Bram de Muynk op CIP: “Met verschillende wetenschappers willen we nadenken over de vraag hoe je als christen of kerk tegen vorming kunt aankijken. Dat is vooral belangrijk met het oog op secularisatie.” Om antwoord te krijgen op deze vraag wordt op de conferentie ruimte gegeven aan theoretische uiteenzettingen over het thema en door onderzoekers uit te nodigen om hun onderzoek samen te vatten. Bram: “Door het delen van diverse inzichten kunnen we elkaar aanscherpen. Tijdens de conferentie komt onder andere het denken van de filosoof James K. Smith aan bod.”

Goed luisteren naar elkaar

Of er een eenduidig antwoord is hoe je als christen kunt reageren op de toekomende kerkverlating, is nog maar de vraag. Maar natuurlijk zijn er elementen waar je als christen op kunt letten in reactie op de secularisatie. Bram de Muynk: “Goed luisteren naar elkaar kan de kloof tussen verstarring en aanpassen aan de cultuur wegnemen. En dat is iets anders dan inspelen op veronderstelde wensen tot vernieuwing. Luisteren is allereerst leren verstaan in wat voor wereld die ander leeft en op basis van die bevindingen communiceren. Deze stap overslaan is een veelvoorkomend leiderschapsprobleem.”
>> Lees hier het volledige interview met Bram de Muynk

Doelgroep

De conferentie is met name interessant voor onderzoekers binnen de theologie en pedagogiek, docenten in het christelijk onderwijs en werkers in de kerk die zich bezig houden met vorming en het toerusten van jongeren en andere gemeenteleden.

De conferentie zal plaatsvinden op donderdag 30 en vrijdag 31 augustus in Kampen en zal worden gehouden in het Engels. Het programma (pdf) is bekend en de inschrijving is geopend.

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.