Onderzoekscentrum: samen dienstbaar 3 april 2017

Het onderzoekscentrum van Driestar educatief draait ruim een half jaar. Ook in deze eerste fase proberen we de twee kern-woorden ‘samen’ en ‘dienstbaar’ te praktiseren. Deze woorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar vooral het eerste krijgt nu aandacht. Wat betekent ‘samen’ in het onderzoekscentrum?

Collega's en werkveldsamen2-(2).jpg

Het betekent dat er in het onderzoekscentrum flink wordt samengewerkt. Onderzoekers zijn in groepjes bezig met onderzoeksprojecten. Maar er zijn ook contacten tússen die groepjes. En van tijd tot tijd ontmoeten alle onderzoekers elkaar in centrale bijeenkomsten om een visie op praktijkgericht onderzoek te ontwikkelen. Juist met het oog op dat praktijkgerichte hebben onderzoekers ook contacten met mensen buiten het onderzoekscentrum. Want samen met collega’s in de opleidingen, onderwijsadviseurs en de scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs moet praktijkgericht onderzoek tot stand worden gebracht.


Internationaal

Onze onderzoeksamenwerking heeft ook een internationaal aspect. Vanouds zijn er contacten met de universiteit in Potchefstroom (Zuid-Afrika). En die zijn er nog steeds. Maar in de loop van de tijd zijn er internationale contacten bij gekomen. Zo hebben we al lange tijd een relatie met de Gàspar Karoly Universiteit in Budapest en met de Mattej Bell Universiteit in Bistra Banstrica (Slowakije). Recent heeft Canterbury Christ Church University aangegeven samen te willen werken met ons onderzoekscentrum. Een belangrijk gegeven daarbij is een gedeelde wens om Christelijk leraarschap te versterken. De vraag voor zowel de Engelsen als voor ons is hoe je concrete lessen in de klas zo kunt vormgeven dat je er mee bereikt wat je er als Christelijke school mee bereiken wilt.


Samen leren

‘Samen’ betekent dus: samen werken. Maar het betekent ook: samen leren en van elkaar leren. We proberen elkaar verder te helpen in het aanpakken van kwesties en het oplossen van praktijkproblemen. Daar is niet alleen pure kennis, maar ook vakmanschap voor nodig. En niet iedereen beschikt over evenveel en over hetzelfde vakmanschap. Vandaar dat samen leren en van elkaar leren heel belangrijk zijn; ook voor ons onderzoekscentrum. Het is ook heel Bijbels om dat ‘samen’ te benadrukken.
 

Inzet van gaven

In de opening van één van dagen waarop alle onderzoekers van het onderzoekscentrum bij elkaar waren, ging het over de Oudtestamentische mannen Bezaleël en Aholiab. Zij werden persoonlijk door God geroepen om hun gaven aan te wenden voor het bouwen van het heiligdom, de tabernakel. Hun gaven waren heel verschillend en afzonderlijk waren ze niet in staat om de arbeid uit te voeren. Maar door samen te werken, vervuld van de Heilige Geest, kwam er iets moois tot stand. Bovendien bezaten ze zoveel wijsheid, dat ze anderen konden onderrichten. De samenwerking nam grote vormen aan en leidde tot een prachtig, maar ook doelmatig bouwwerk. Dat was tot eer van God, maar, in de samenwerking, ook tot heil van de arbeiders.

Dat lijken grote woorden voor zoiets alledaags als een onderzoekscentrum. Maar als wij ons werk niet meer in dat licht bezien, wordt het inderdaad alledaags. En dat, terwijl het een zegen is om samen met anderen mooie dingen tot stand te brengen.

Meer nieuws