Lectoraat Passend leraarschap presenteert onderzoeksresultaten bij ministerie OCW 14 juli 2015

In het zwaarbeveiligde gebouw van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap presenteerde associate lector Neely Anne de Ronde samen met enkele kenniskringleden onderzoeksresultaten over passend onderwijs.

Zestien ambtenaren van het ministerie waren aanwezig bij het lunchdebat over passend onderwijs. Ook Gert van Leeuwen, voorzitter raad van bestuur van samenwerkingsverband Berséba, was erbij.

Het lectoraat Passend leraarschap was uitgenodigd om te vertellen op welke manier leraren ondersteund kunnen worden bij het vormgeven van passend onderwijs. Daarbij legde Neely Anne de Ronde vooral het accent op de persoon van de leraar. Beleidsvoering rondom passend onderwijs is namelijk noodzakelijk, maar men lijkt weleens te vergeten dat het de leraar is die samen met zijn leerlingen het hart van het onderwijs vormt.

Daarvoor zijn kennis en vaardigheden belangrijk, maar nog belangrijker is de houding van de leraar. Vanuit onderzoek weten we dat een positieve houding en een vertrouwen in het eigen kunnen om passend onderwijs vorm te geven helpen om gemotiveerd te blijven en net dat beetje extra te kunnen en willen doen voor leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte. 

Handreiking

Daarnaast presenteerde De Ronde de handreiking die door het lectoraat ontwikkeld is. Deze handreiking geeft christelijke schoolbesturen en -teams handvatten om met elkaar het gesprek aan te gaan over passend onderwijs en identiteit in de eigen school. Passend onderwijs heeft namelijk alles te maken met vorming, dienstbaarheid en acceptatie van diversiteit. Na de zomervakantie krijg je meer informatie over deze praktische handreiking via onze website.  

Leren van leraren in het speciaal onderwijs

Ook presenteerde het lectoraat onderzoeksresultaten rondom self-efficacy van leerkrachten en gaf antwoorden op de vraag: Wat kunnen leraren in het reguliere onderwijs leren van leraren in het speciaal onderwijs bij het omgaan met diversiteit? Een rapportage van dit laatste onderzoek verschijnt later dit jaar.

Meer nieuws