Het dorp is de wereld geworden 11 december 2014

Steef de Bruijn, lector Nieuwe media in vorming en onderwijs, schreef een hoofdstuk in de nieuwe bundel uitgegeven door het Biblebelt Network: ‘Biblebelt online. Bevindelijk gereformeerden en nieuwe media’. De Bruijns hoofdstuk is getiteld: ‘Het dorp is de wereld geworden’.

Global village

De gevleugelde term global village beschrijft hoe miljoenen computers over de gehele aarde via netwerken verbonden zijn tot een wereldwijd web. Heeft internet inderdaad de wereld veranderd in een dorp, zo’n overzichtelijke gemeenschap waar je elke heg en steg kent, waar je niet verdwalen kunt, waar iedereen elkaar kent en waar alles zich op loopafstand bevindt? Of geldt eerder het omgekeerde en lijkt de stortvloed aan informatie juist op een moeilijk doordringbare jungle waarin je telkens hetzelfde rondje loopt zonder dat je het in de gaten hebt? Is de global village niet een labyrint geworden in plaats van een elektronische snelweg? En wat betekent zo’n ‘werelddorp’ voor de gereformeerde gezindte die vanouds de wereld buiten de deur heeft gehouden?

Biblebelt

We leven in een global village: de wereld is een dorp geworden. Of het nu gaat over Meliskerke, Kootwijkerbroek of Vriezenveen, het wereldwijde web dringt inmiddels door tot in de haarvaten van de Biblebelt. Het dorp is de wereld geworden en in elk dorp is de hele wereld binnen handbereik. Zal de global village de reformatorische zuil verder ontmantelen of vervormen?
 
Nieuwe media bieden de gereformeerde gezindte een open, vrijere blik op cultuur en samenleving. Die ruimere visie tast tegelijkertijd de eigenheid van deze gezindte aan. De vraag is of dat onontkoombaar is en of dat het enige effect is. Raken we van los van onze wortels, of kunnen media er ook aan bijdragen dat je steviger staat door meer te zien van je omgeving?
 
De Bruijn gaat in op bovenstaande vragen rondom bedreigingen en nieuwe mogelijkheden van nieuwe media voor reformatorische christenen.

Lees het volledige artikel hier. Het boek is te leen in de bibliotheek. 

Meer nieuws