Christelijk pedagogiek zal bevindelijk zijn 5 december 2016

Prof. dr. Bram de Muynck treedt aan als hoogleraar op de bijzondere Driestarleerstoel Christelijke pedagogiek op de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Vrijdag 2 december 2016 aanvaardde onze lector Bram de Muynck zijn ambt als bijzonder hoogleraar Christelijke pedagogiek. Deze bijzondere leerstoel is door Driestar educatief gevestigd aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). De titel van zijn inaugurele rede was: ‘Tijd voor verlangen. Persoonsvorming als toetssteen voor bevindelijke pedagogiek’.

Veel belangstellenden wilden getuige zijn van dit novum in de Driestargeschiedenis. Daardoor vond de bijeenkomst niet plaats in het gebouw van de TUA, maar in een nabijgelegen kerkgebouw. Daar heette professor Peels, rector van de TUA, de nieuwe hoogleraar welkom als pedagoog te midden van de theologen. 

Pedagogisch ideaal

In zijn oratie sprak Bram de Muynck over persoonsvorming in relatie tot kwalificatie en socialisatie. Het zijn de drie doeldomeinen die Biesta voor het onderwijs formuleert. De Muynck verkende de onderlinge verhouding van de drie domeinen en pleitte ervoor de persoonsvorming niet te laten wegdrukken door te grote nadruk op kwalificatie of socialisatie.

Dat gevaar bestaat ook in de christelijke opvoeding. Als daar vooral de nadruk ligt op het aanleren van regels en codes van groepsgedrag, wordt persoonsvorming tot socialisatie. Daar waar vooral de nadruk gelegd wordt op intellectuele vorming en apologetiek, wordt de persoonsvorming tot kwalificatie.

Vervolgens werkte hij zijn christelijk pedagogische ideaal uit. Daarbij gaat het uiteindelijk om het doel uit Galaten 4:19, dat Christus gestalte krijgt in het leven van de jongere. De manier waarop dat gebeurt is een geheim – en toch is er de roeping tot christelijke opvoeding. Daarbij helpt de bevindelijke pedagogiek, die professor De Muynck typeerde met drie kernen: het leven uit genade, het leven bij de Schrift en de betrokkenheid op de werkelijkheid als Gods wereld. 

Moed voor ongemakkelijke vragen

In zijn felicitatietoespraak wenste Rens Rottier, voorzitter van het college van bestuur van Driestar educatief, de nieuwe hoogleraar moed toe bij het stellen van ongemakkelijke vragen. Die vragen betreffen enerzijds een toenemende verwatering van de christelijke identiteit in sommige scholen. Anderzijds kunnen die ongemakkelijke vragen ook gesteld worden bij scholen waar de identiteit gestold en onaantastbaar is geworden. In beide gevallen ontbreekt het broodnodige gesprek over christelijke pedagogiek. Voor professor Bram de Muynck is dat gesprek onontbeerlijk. Zijn uitgangspunt daarbij is helder: ‘Christelijke pedagogiek zal bevindelijke pedagogiek zijn, of ze zal niet zijn.’

Inaugurele rede

Op de website van het Reformatorisch Dagblad is een bewerking van de inaugurele rede te lezen. De volledige tekst van de rede is te verkrijgen in de webshop van de TUA

Foto's: Wouter Muskee

02.jpg

03.jpg

04.jpg
 

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".