Bijbelbreed; Authentiek 11 november 2021 Door J.H. (Jan) van Doleweerd

Je bent wat je zegt en doet. Je bent authentiek. Je blijft dicht bij jezelf. Er is een tijd geweest in de pedagogiek dat de identiteit van de persoon voor de klas zoveel mogelijk werd verborgen. Taak en prestatie waren belangrijker. In Aziatische culturen is dat nog steeds het geval. Hoe jij als persoon bent, is niet zo belangrijk. Als de inhoud maar klopt.

Voor godsdienstige vorming maakt het wel verschil hoe jij er als opvoeder in staat. De leer kan in orde zijn, maar hoe zit het met je leven? Is het christelijk geloof door je heen gegaan en vlees en bloed geworden? Dat maakt wel wat uit! Authenticiteit geeft aan het geloof een menselijk gezicht. Dat zie ook in de Bijbel. Lees de Psalmen. Licht en donker wisselen zich af. Het leven met God is zo gemakkelijk niet. Dat is het echte. Maar het is wel waardevol. Sterker nog: je wenst geen ander leven. 

Voor het vormingsonderwijs is het van belang dat leerlingen zich kunnen spiegelen aan personen bij wie het christelijk geloof zichtbaar en voelbaar is. En uiteraard hoeven allerlei privédetails voor je leerlingen niet onthuld te worden. Een gangbaar spreekwoord onder christenen uit de vorige generaties was: ‘Je hoeft de vuile was niet buiten te hangen.’ Maar – met onderscheidingsvermogen – getuigen van de hoop die in je is en hoe dat dan is, daar worden leerlingen door gevormd. Ze kunnen zich aan jou spiegelen en iets van de realiteit ervaren van het omgaan met God. Dat het niet alleen woorden zijn, maar dat het ook realiteit in je leven is.

In onze tijd hechten we belang aan hoe het werkt en hoe het gaat. Daarom is authenticiteit een begrip in het vormingsonderwijs. Daarom is er zo veel belangstelling voor biografieën. Sommige ervan behoren zelfs tot de wereldliteratuur. Ik denk aan de Belijdenissen van Augustinus. Het is een authentiek levensverhaal over het zoeken en vinden van God. Maar ook De Christenreis van John Bunyan is zo’n voorbeeld en is voor kinderen steeds opnieuw aansprekend. Maar zijn er misschien ook levensverhalen over het zoeken en vinden van God veel dichterbij? Ja, bijvoorbeeld van de oma van Tjeerd, of de vader van Suzan, die dominee is. Je kunt ze uitnodigen in de klas. Maar kan het nog dichterbij? Ja, zeker! Durf je aan jezelf te denken? Hoe jij hebt ondervonden dat er maar één weg is, achter Jezus aan? Dat mag je toch aan een christelijke leraar vragen?

En kan het voor kinderen nóg dichterbij. Zeker! Zijn er mogelijk leerlingen in de klas die iets willen vertellen over hun leven met de Heere?