Houvast voor begeleiding hoogbegaafde leerling 14 februari 2017

“Geweldig! Dat vonden de ouders van onze school van ons nieuwe beleid hoogbegaafdheid. En we merken zelf ook dat het ons helpt in waar we mee bezig zijn.”

Aan het woord is Andrea ter Riet, directeur van OBS De Takkenbosse in Numansdorp.
 
Gewoon een fijne school, met prima resultaten. Dat is het motto van De Takkenbosse. “Op De Takkenbosse hebben we relatief veel meerbegaafde kinderen. De begeleiding van deze leerlingen is sinds een jaar of negen wel een beetje onze specialiteit. In het begin was dat nog niet makkelijk; over het algemeen is het aanbod rondom hoogbegaafdheid toch wat versnipperd.

Doorgaande leerlijn

In de nieuwsbrief van Driestar onderwijsadvies stond een stukje van Martine Blonk over structuur en doelstelling voor de begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen en hoe je daaraan kunt werken. Ik heb Martine gelijk gebeld of ze ons ook wilde helpen met alles wat we in huis hebben rondom hoogbegaafdheid. Onder begeleiding van Martine zijn we als team aan de slag gegaan met onze doelstellingen. Dat was een fijn traject: Martine geeft duidelijk aan wat de mogelijkheden zijn en daar hebben we zelf onze keuzes in gemaakt. Bij de kleuters hebben de leerkrachten vervolgens besloten de leerlijn jonge kind aan te schaffen en te implementeren. De bedoeling is dat dit in combinatie met de leerlijn ‘kader voor ontwikkeling’ een doorgaande leerlijn hoogbegaafdheid voor de hele schoolperiode van een leerling wordt.

Efficiënt

Het traject van Driestar onderwijsadvies was doelgericht, praktisch en duurde niet te lang. Het heeft ons echt gemotiveerd om gestructureerd en transparant aan de slag te gaan met hoogbegaafdheid in alle klassen. Voor onszelf is dit ook heel efficiënt. De leerlijn geeft houvast en handvatten om bezig te zijn met hogere denkvaardigheden en persoonsvaardigheden van leerlingen, om hen zo te helpen bij de volgende stap in hun ontwikkeling.

Reacties

De ouders van onze school zijn onder de indruk. Woensdagavond presenteerde ik aan hen onze nieuwe aanpak en dat leverde enthousiaste reacties op. Een aantal ouders komt binnenkort langs om zich nader te laten informeren over de leerlijn. Daar ben ik heel blij mee, want zonder signalen van onze ouders kunnen wij niet weten wat belangrijk is.
Als je als school richting zoekt voor je werken met hoogbegaafde kinderen, moet je volgens mij bij de leerlijn zijn. En persoonlijk zeg ik ook: en bij Martine!”

Voor meer informatie kun je terecht bij Martine Blonk.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".