Wijziging in Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling 22 maart 2019

In Nederland worden naar schatting 119.000 kinderen geconfronteerd met huiselijk geweld. Gemiddeld wordt er één kind per schoolklas mishandeld, dat zijn twee kinderen per kinderopvanglocatie. Daarom is sinds eind 2018 de app ‘Meldcode kindermishandeling’ beschikbaar. De app is speciaal voor beroepskrachten uit de kinderopvang ontwikkeld.

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) heeft samen met de Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland de verbeterde meldcode en daarbij behorende app ontwikkeld. Aanleiding voor het ontwikkelen van de app was een nieuw afwegingskader, dat sinds 1 januari 2019 verplicht is. 

Afwegingskader: de Meldcode bevat nu een afwegingskader toegespitst op de beroepspraktijk, waarmee je kunt afwegen of het noodzakelijk is een melding te doen bij Veilig Thuis. Dit betekent dat je in stap 4 en 5 van de Meldcode onder andere afweegt of er sprake is van acute of structurele onveiligheid.

Het afwegingskader in de app leent zich heel goed om interactief te gebruiken en bestaat uit vijf afwegingsvragen, die je kunt afgaan bij vermoedens van kindermishandeling. De vragen worden met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord. Met een paar klikken krijg je antwoord op twee afwegingen:
  1. Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk?
  2. Is hulp bieden (ook) mogelijk?
Hiermee word je dus direct geadviseerd over de casus waar je op dat moment mee te maken hebt. De app is laagdrempelig en gericht op gebruik in de praktijk op het kinderdagverblijf, in de buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Heel eenvoudig doorloop je de stappen van elke route uit het protocol ‘Kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’. Daardoor krijg je als gebruiker alleen de informatie en stappen uit de Meldcode te zien die op dat moment van toepassing zijn. Bij elke stap kan om extra toelichting worden gevraagd. Gedurende het hele proces zie je in een voortgangsbalk hoe ver je je in het stappenplan bevindt. De app is bij uitstek geschikt om in de praktijk, zo nodig op de groep, met telefoon of tablet te gebruiken.

Naast de Meldcode is in de app ook algemene informatie te vinden over kindermishandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarbij valt te denken aan:
  • een omschrijving van de verantwoordelijkheden van betrokkenen
  • (wettelijke) verplichtingen
  • uitleg over verschillende vormen van mishandeling
  • mogelijke signalen van mishandeling of seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • preventieve maatregelen
  • algemene uitleg over seksuele ontwikkeling van kinderen en grensoverschrijdend gedrag
  • tips voor gesprekken met ouders en kinderen
  • tips voor omgaan met de media.
Vanuit de app kunnen observatie- en signalenlijsten worden gedownload. Ook kun je een voorbeeld van een sociale kaart downloaden. Daar kun je de contactgegevens invullen van relevante instanties in jouw regio of gemeente. In de app zijn de meest gestelde vragen over de Meldcode kindermishandeling en Veilig Thuis opgenomen. En last but not least vind je er herkenbare praktijkvoorbeelden.

Kindermishandeling is een gevoelig onderwerp. Pedagogisch medewerkers vinden het vaak lastig om bij ‘niet pluis’-gevoelens de Meldcode erbij te pakken. Het gebruik van de app is laagdrempelig, er kan eerst algemene informatie worden opgezocht voordat wordt besloten de Meldcode toe te passen. Er kan even worden ‘gespiekt’ naar de stappen, wat staat er ook alweer in de Meldcode? Op deze manier hopen de ontwikkelaars van de app dat pedagogisch medewerkers en gastouders signalen van kindermishandeling eerder herkennen, de Meldcode toepassen en na afweging al dan niet overgaan tot melding. Kwetsbare kinderen komen dan eerder in beeld en nodige hulp kan worden geboden.

Voor het gebruik van de app hoeft geen account te worden aangemaakt. Er worden geen cookies opgeslagen. De app kan dus volledig anoniem worden gebruikt. De app Meldcode Kindermishandeling kan worden gedownload uit de App Store en Play Store.

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.