Wet IKK: zes maatregelen voor 2019 en 2023 2 juli 2018

Sinds 1 januari 2018 zijn de maatregelen van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht. In 2019 en 2023 gaan echter nog andere wijzigingen in. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft hiervan een overzicht vrij. In dit artikel een korte weergave van de maatregelen van 2019 en 2023 vanuit dit overzicht.

Acties voor de ondernemer, informatie voor de pedagogisch medewerker en ouders zijn in het onderaan dit artikel te downloaden.

Overzicht van wijzigingen Wet IKK

1. Wijziging beroepskracht kind-ratio (hierna: BKR) baby’s (2019)
Per pedagogisch medewerker gaat het maximale aantal baby’s van nul jaar omlaag. Dit aantal verandert van 4 nuljarigen naar 3 nuljarigen per pedagogisch medewerker. De pedagogisch medewerker heeft hierdoor meer tijd en aandacht voor kinderen in het eerste levensjaar. Dat heeft invloed op de groepssamenstelling en de maximale groeps­grootte van groepen waar nuljarigen in zitten. Dat geldt voor zowel babygroepen als groepen waar naast baby’s ook oudere kinderen in zitten.
 
2.Wijziging BKR buitenschoolse opvang (2019)
Per pedagogisch medewerker gaat het maximale aantal kinderen van 7 jaar en ouder omhoog. Dit aantal verandert van 1 pedagogisch medewerker op 10 kinderen, naar 1 pedagogisch medewerker op 12 kinderen. Voor groepen met kinderen van 4 tot 13 jaar gaat het maximaal aantal kinderen per pedagogisch medewerker naar 11. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de groepssamen­stelling en de maximale groepsgrootte.
 
3. Wijziging BKR kinderen gecombineerde opvang (dagopvang en bso) (2019)
Kinderen van 4 jaar en ouder worden beschouwd als 3 jaar voor de berekening van de BKR bij combinatiegroepen van dagopvang en buitenschoolse opvang. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de groepssamenstelling. 

4. Invoering pedagogisch beleidsmedewerker (2019)
Vanaf 1 januari vindt coaching plaats van de pedagogisch medewerkers door de pedagogisch beleidsmedewerker bij dagelijkse werkzaamheden. Per fulltime-formatieplaats wordt minimaal 10 uur coaching per jaar berekend. De verdeling van het totaal aantal uren over de medewerkers is maatwerk. Daarnaast houdt de pedagogisch beleidsmedewerker zich ook bezig met de ontwikkeling van pedagogisch beleid. Per kindercentrum wordt minimaal 50 uur per jaar berekend. De verdeling van het totaal aantal uren over de kindercentra is maatwerk.  Driestar educatief is momenteel bezig met het opzetten van een training voor de pedagogisch beleidsmedewerker. Houd de site in de gaten!
 
5. Invoering minimum taalniveau (2023)
Het taalniveau van pedagogisch medewerkers moet minimaal 3F of B2 voor mondelinge vaardigheden zijn. Hiervoor wordt een ingroeimodel gehanteerd tot 1 januari 2023. Voor deze ruime invoeringstermijn is gekozen zodat kinderopvangon­dernemers voldoende tijd hebben om alle pedagogisch medewerkers te toetsen en eventueel scholing te bieden. Ook hebben opleidingen voor de kinderopvang met de invoeringstermijn de gelegenheid om het hogere taalniveau te verweven in de opleidingsstructuur. Ook invalkrachten en pedagogisch medewerkers op tijdelijke basis moeten aan deze kwalificatie-eis voldoen. 

6. Aanvullende scholingseis voor werken met baby’s (2023)
Alle pedagogisch medewerkers die met baby's werken, worden specifiek geschoold. Pedagogisch medewerkers hoeven nog niet per 1 januari specifiek geschoold te zijn voor het werken met baby's, maar vanaf dat moment wordt er wel geïnvesteerd. Er geldt een ingroeiperiode van vijf jaar. Ook invalkrachten en pedagogisch medewerkers op tijdelijke basis die op babygroepen werken, moeten per 1 januari 20123 aan deze kwalificatie-eis voldoen. Op zoek naar de juiste curus om aan deze scholinseis te voldoen? Driestar onderwijsadvies biedt Werken met baby’s aan.


>> Download hier het ‘Overzicht maatregelen Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) 2019 en 2023’. Wil je graag meer informatie ontvangen of weten wat wij voor jou kunnen beteken, neem dan contact op met de onderwijsadviseur.
 

Meer nieuws