Terugblik symposium ‘impact van opvoedingsidealen’ 5 februari 2016

Op woensdag 20 januari kwamen ruim 70 (beroeps)opvoeders naar het symposium ‘impact van opvoedingsidealen’, georganiseerd door de kenniskring opvoedingsidealen in de praktijk in samenwerking met het Hoger Instituut Gezinswetenschappen in Brussel (Odisee).

Deelsessies

Na een korte uiteenzetting van de verschillende onderzoeken rond opvoedingsidealen van zowel reformatorische als islamitische ouders, was er keuze uit verschillende deelsessies over onder andere emoties van ouders bij de opvoeding, het leerproces van ouders en de risico’s van manipulatie bij geloofsopvoeding.
In een andere deelsessie gingen deelnemers aan de slag met creatieve manieren die gebruikt kunnen worden om samen met ouders te zoeken naar hun opvoedingsidealen. Ook was er een try-out van de cursus die de kenniskring aan het ontwikkelen is.

IMG_8917-(1).jpgHoofdlezing

De hoofdlezing ‘De beste wensen en het gewone leven’ werd aan het einde van de middag verzorgd door prof. dr. Doret de Ruyter. Zij onderstreepte het belang van opvoedingsidealen vanuit de gedachte dat een ouder het beste voor zijn kind wil. Daar zijn idealen onlosmakelijk aan verbonden. Het is daarbij wijs om goed oog te hebben voor wat het kind ook in het heden nodig heeft, naast het bezig zijn met de toekomst van het kind. Verder benadrukte zij het van belang rekening te houden met de eigenheid van het kind. In de interactie tussen ouder en kind kunnen de abstracte opvoedingsidealen concreet vorm krijgen. Doret de Ruyter illustreerde dit aan de hand van het verschil tussen Pygmalion en Michelangelo. In de Griekse mythe over Pygmalion gaat het erover dat een beeldhouwer een beeld wil maken van hetgeen hij in zijn hoofd heeft; het moet aan zijn idealen voldoen. Uiteindelijk breekt dit beeld. Michelangelo hield echter rekening met het materiaal dat hij in handen had. Hij maakte een beeld in interactie met het materiaal.

Opvoeden vereist ruimte voor het kind. Anders zullen de idealen van de ouder, nooit de idealen van het kind worden. Opvoeden is daarom een onderneming waarvan de uitkomst niet vast staat. Er is veel vertrouwen nodig in je kind, in anderen en de Ander. 

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".