Lexicon van de jeugdliteratuur digitaal 12 december 2017

Jarenlang stonden in veel openbare bibliotheken – en in de hogeschoolbibliotheek van Driestar educatief – een aantal grijze mappen met informatie over jeugdliteratuur: de delen van het Lexicon van de jeugdliteratuur. Maar dat gaat nu veranderen want het Lexicon gaat digitaal!

Dit lexicon verscheen in 1982 en bevatte gedegen informatie over auteurs, klassieke boeken en bekroningen. Maar het bood ten behoeve van studiedoeleinden ook begrippen en definities. Interessant waren ook de artikelen over jeugdliteratuur uit andere landen. Periodiek werden deze mappen bijgevuld. Losbladige informatie was lastig: er raakten wel eens pagina’s zoek, en het bijwerken was tijdrovend. Bovendien was zo’n abonnement kostbaar. Begrijpelijk dat de grijze mappen in 2004 verdwenen zijn.

Digitaal bij DBNL

Sinds 1 december is het Lexicon van de jeugdliteratuur digitaal beschikbaar op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Zo komt de informatie, die geschreven is door wetenschappers, onderzoekers en anderen die beroepsmatig met jeugdboeken te maken hebben, binnen handbereik van iedereen.
 
Op het internet is heel veel informatie over jeugdliteratuur te vinden, maar iedereen weet dat veel gegevens niet betrouwbaar of onvolledig zijn. Daarover hoef je je in dit geval geen zorgen te maken. Het lexicon biedt gedegen, verantwoorde informatie!
 
Een leerkracht die een kerstverhaal wil lezen van Jan de Liefde, kan op de website nog even de biografie van Jan de Liefde nakijken. Een leerling die een profielwerkstuk moet maken, kan er terecht voor secundaire literatuur over een jeugdboekenschrijver en een pabostudent die voor zijn literatuurportfolio meer wil weten over Jan Luyken vindt er informatie en literatuurverwijzingen.
 
Veel docenten en studenten zijn al bekend met de DBNL. Deze digitale bibliotheek kun je altijd en overal bezoeken. Er is geen lidmaatschap voor nodig. De boeken, artikelen en auteursinformatie worden voortdurend aangevuld. Als je bij wilt blijven, kun je je abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief.
 

Meer nieuws