Ga in gesprek over Geloven in lesgeven 7 januari 2021

Kort voor de kerstvakantie verscheen onder de titel Geloven in lesgeven de Nederlandse vertaling van On Christian teaching van de Amerikaanse hoogleraar David Smith. Verschillende scholen bestelden een exemplaar voor alle docenten. Hoe kan dat mooie initiatief een vervolg krijgen?

Om weer even op te halen: Geloven in lesgeven, didactiek als christelijke praktijk helpt leraren op een andere manier naar hun didactische praktijk te kijken. Hierdoor kan de christelijke identiteit het dagelijks onderwijs nog sterker doortrekken. Verschillende reformatorische en gereformeerde VO-scholen bestelden het boek voor al hun docenten. De directies van die scholen laten daarmee zien dat ze herkenbaar christelijk onderwijs een belangrijk doel vinden om na te streven. De weg naar dat doel begint bij de vorming van docenten.
 
Geloven in lesgeven is een praktisch boek. Dat wil zeggen: de visie op didactiek als een christelijke praktijk blijft niet steken in beschouwing, maar krijgt handen en voeten in concrete, herkenbare lessituaties. Dat praktische karakter wordt nog versterkt door de bespreekpunten die aan elk hoofdstuk zijn toegevoegd. Daarmee wordt het gesprek in bijvoorbeeld de teamvergadering gediend.
 
Want het uitreiken van zo’n boek is een ding, als directie of betrokken docent hoop je natuurlijk op meer. Daarom hier de oproep om het boek met elkaar te gaan bespreken. Daarvoor is een bepaalde structuur nodig. Die structuur kan een leeskring zijn, maar er is ook meer mogelijk. Een leeskring is immers iets moois, maar trekt meestal mensen die al geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Daarom is het kansrijker om op elke teamvergadering tijd te reserveren voor de bespreking van een hoofdstuk. Of organiseer een studiemiddag rond het thema van dit boek. Breng daar docenten van (verwante) vakgroepen met elkaar in gesprek. Zo zijn er allerlei vormen te bedenken, maar belangrijk is steeds dat die bespreking dicht bij de eigen praktijk blijft. Het gaat niet om mooie theorie, maar om de concrete lessen die morgen op het rooster staan.
 
Soms wordt zo’n gesprek levendiger, en vindt er verdieping plaats, als het team dat gesprek voert onder leiding van een externe. Piet Murre (lector vakinhoud en didactiek) en Bram de Muynck (lector onderwijs en identiteit) zijn daarvoor beschikbaar. Ze werkten beiden mee aan de vertaling van het boek. Als u over de inzet van dit boek in uw eigen school meer wilt weten, kunt u contact opnemen met Henk Vermeulen, regisseur identiteit en vorming, h.vermeulen@driestar-educatief.
 
Geloven in lesgeven is uitgegeven bij Buijten & Schipperheijn Motief te Amsterdam, (ISBN 978-94-6369-103-1) en te bestellen via de reguliere boekhandel.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".