Om voor te lezen hoef je geen prinses te zijn 27 januari 2022 Door Janneke de Jong-Slagman

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen. Deze dagen zijn speciaal bedoeld voor baby’s, peuters en kleuters. Prinses Laurentien heeft de Voorleesdagen op woensdag 26 januari geopend. Om voor te lezen hoef je geen prinses te zijn: iedere ouder en leerkracht kan het. En we weten uit de praktijk dat voorlezen ook voor oudere kinderen goed is.

Nut

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en vergroot de woordenschat, het gesprek over een verhaal of illustratie stimuleert de fantasie. Kinderen herkennen situaties en emoties uit hun eigen leven en leren die emoties onder woorden te brengen. Ze leren andere werelden kennen: het boek is een venster op de wereld. En ze leren zichzelf en de ander beter kennen: het boek is een spiegel. Een kind dat veel voorgelezen wordt, heeft een grotere kans empathischer te worden. Want ook empathie groeit als je veel leest of voorgelezen wordt.

>> Lees ook de blog van pedagogiekstudent Emma over voorlezen.

Prentenboek van het jaar 2022

Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp is het prentenboek van het jaar 2022 geworden. Vorig jaar stond in het Reformatorisch Dagblad een positieve recensie van dit boek. Jonge kinderen vinden het verhaal prachtig; het slapengaan wordt steeds maar uitgesteld omdat eerst een monster gevangen moet worden.
Ook de andere prentenboeken van Veldkamp – en niet te vergeten illustrator Kees de Boer! – zijn de moeite waard. Al meer dan tien jaar geleden constateerde hij dat er maar weinig boeken geschikt voor jongens waren: ze waren te lief, niet avontuurlijk of spannend genoeg. Met zijn boeken als Kom uit die kraan, Agent en boef en Tim op de tegels heeft hij ervoor gezorgd dat ook jongetjes worden geboeid door een prentenboek. 

Voorleestips

  1. Bekijk samen het boek voordat je gaat lezen;
  2. Lees de tekst rustig en duidelijk voor;
  3. Bekijk de platen goed;
  4. Varieer met stemvolume, maar houd het sober;
  5. Varieer in leestempo als dat bij het verhaal past;
  6. Sla moeilijke woorden niet over, vervang ze niet maar leg ze uit als dat voor het verhaal nodig is;
  7. Pauzeer af en toe;
  8. Praat na over wat je gelezen hebt;
  9. Zorg dat je gezicht zichtbaar blijft;
  10. Lees op een fijne plek;
  11. Laat voorlezen een ritueel worden;
  12. Focus op leesplezier!