Jongeren en ouderen: niet los verkrijgbaar 14 juni 2018 Door Arnold van der Bijl

Een tijdje geleden publiceerde Hogeschool Windesheim de uitkomsten van een onderzoek onder 3000 van haar HBO-studenten. De uitkomsten van het onderzoek zijn somber. De druk om te presteren is voor veel studenten te hoog. De helft van de studenten kampt met angst en depressie, een op de vijf zou actief nadenken over suïcide.

Iets meer dan de helft van de studenten in Zwolle heeft in lichte mate (39 procent) tot ernstige mate (14 procent) last van angst en depressie. ‘Daarmee zijn angst en depressie de belangrijkste klachten van studenten’, aldus onderzoeksleider Dopmeijer. ‘Denk daarbij aan algemene angstklachten zoals somberheid, verandering in energieniveau, eet- en slaappatroon. Dat is echt zorgelijk.’
 
Roept dit herkenning op bij jou en hoe hoog leg jij de lat? Stel je jezelf wel eens vragen als:
hoe kan ik het nog beter doen en ben ik wel succesvol genoeg? Kom je dan tot de conclusie dat je er nog niet bent. Nog niet ver genoeg. Nog niet wijs genoeg. Nog niet succesvol genoeg. Gewoon nog niet goed genoeg.
 
Kun jij jezelf de moeite waard vinden en ben je een mens en die door vallen en opstaan leert, zoals kinderen die leren lopen: “When a child is learning how to walk and falls down 50 times, they never think to themselves: maybe this isn’t for me”.  Of zit er iets in ons mensbeeld waardoor we strenger zijn voor onszelf dan voor anderen? Hoe verhouden zich christelijke naastenliefde en christelijke zelfcompassie?

Eenzame ouderen

In maart werd het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid gelanceerd. Het programma schetst een aanpak om eenzaamheid onder ouderen eerder te signaleren en tegen te gaan. Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zichzelf eenzaam. Dat zijn 700.000 mensen. Minister De Jonge: 'Indringende cijfers. Daar kunnen we ons niet bij neerleggen. We moeten die samenleving weer aan de praat krijgen. Letterlijk.'

Jongeren en ouderen zijn niet los verkrijgbaar

Zie jij het verband tussen de eenzame ouderen en de jongeren die dreigen te bezwijken onder prestatiedruk? Is onze presteren in onze maatschappij de norm en iedereen die hierin niet past, valt buiten de boot. Hoe kunnen wij, als volwassenen, ervoor zorgen dat jongeren de mogelijkheid krijgen om hun potentie en talenten in te zetten?

Forum voor Pedagogiek

Een antwoord op die vraag ligt in het ontwikkelen van een zin-cultuur waarin verhalen van gedeelde kwetsbaarheid en veerkracht verteld kunnen worden. Dit antwoord wordt besproken op het Forum voor Pedagogiek op woensdag 20 juni. Jenny van Egten spreekt over de samenwerking tussen ouderen en jongeren. Ondanks haar hoge leeftijd is Jenny van Egten zeer maatschappelijk geëngageerd.. Met al haar ervaringen heeft ze ook een duidelijke visie op de samenwerking tussen jongeren en ouderen, naastenliefde en zelfliefde, geluk en omgaan met tegenslagen, wat toon je van je leven en wat dek je toe? Haar levensles: Jongeren en ouderen zijn niet los verkrijgbaar.

Het forum Christelijke pedagogiek wordt op 20 juni van 20:15-21:45 uur georganiseerd in het gebouw van Driestar educatief in Gouda.