Christelijk leiderschap, bestaat dat? 7 november 2017 Door Rens Rottier

Hebben christen-zijn en leiderschap nu veel of weinig met elkaar te maken? Ooit hield ik een lezing met de titel:“Christelijk leiderschap: gescheiden, latrelatie of huwelijk?” Ik verdedig in dit artikel het laatste. Ons christen-zijn geeft een geheel eigen kleur aan je beroepsbeoefening, zeker ook bij leiders.

Als ik spreek over leiderschap, dan bedoel ik de praktijk van leidinggeven door leiders. Dat kunnen positionele leiders zijn, maar ook professionals waarbij leidinggeven een onderdeel is van hun werk. Veel professionals geven leiding aan collega’s zonder een formele positie als leider te hebben.
 
In organisaties is ook een beweging gaande van verticaal naar horizontaal leiderschap. In de leiderschapsliteratuur is gespreid leiderschap momenteel een trend, waarbij alle professionals in meerdere of mindere mate leiderschap moeten laten zien. De vraag is dus of we in de praktijk van het leidinggeven kunnen spreken van christelijk leiderschap en hoe dit zich zou
kunnen onderscheiden.

Concept christelijk leiderschap

Ik erken dat critici van het concept christelijk leiderschap recht van spreken hebben. Veel christelijke leiders laten geen christelijk leiderschap zien. En er zijn veel niet-christelijke leiders die op een manier leidinggeven die je christelijk zou kunnen noemen, vanwege hun integriteit, hun gerichtheid op waarden en hun dienstbare houding.
 
Weinig christelijke leiders kunnen goed aangeven wat het specifiek christelijke is aan hun manier van leidinggeven. En als ze alleen aangeven dat een christelijke leider integer en betrouwbaar is, kun je de vraag stellen of anderen dat dan niet zijn. Dit te beweren, komt voor niet-christelijke leiders zelfs hoogmoedig over, alsof alleen christelijke leiders het patent zouden hebben op het handelen vanuit deze christelijke waarden. Er zijn ook legio christelijke leiders die weinig of niets van hun christen-zijn in de dagelijks leiderschapspraktijk laten zien, zondag en werkdag van elkaar scheiden, in twee werelden leven. Toch zou ik wel van christelijk leiderschap willen spreken. Ik denk zelfs dat we veel kunnen winnen door ons christen-zijn bewust aan ons leiderschap te verbinden.

>> Verder lezen? Dit is een deel van het artikel dat eerder in DRS Magazine verscheen. Download hier het complete artikel.

Masterclasses christelijk leiderschap

In november en april organiseert Driestar managementadvies twee masterclasses over christelijk leiderschap. Lees hier meer over beide masterclasses.