9 Tips voor thuisonderwijs 17 maart 2020 Door M. (Martijn) Schumacher

Voor iedereen zijn dit bijzondere weken. De gevolgen van het coronavirus, maar zeker ook de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan, zijn ongekend. Niet eerder is het voorgekomen dat alle scholen in Nederland drie weken dicht moeten. In onderwijsland staat iedereen voor de vraag hoe we dit op moeten pakken. Ook al is er nog veel onduidelijk, onderstaande praktische tips zullen je zeker een stap verder helpen.

1. Neem tijd voor je voorbereiding

Het sluiten van de scholen voor drie weken is voor iedereen nieuw. Hier is vooraf geen draaiboek voor te maken. Dit mag ook voor nuchterheid zorgen. De leerlingen hoeven niet vandaag al kant en klare pakketten te hebben om thuis mee aan het werk te gaan. Ofanders gezegd: het is geen sprintwedstrijd, maar meer een marathon: een goede voorbereiding voor de lange adem.

2. Ervaring thuisonderwijs

De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs heeft materialen beschikbaar en geeft tegelijkertijd tips voor het geven van thuisonderwijs. Daarnaast bieden ze alternatieve opdrachten aan, los van de werkboeken. Deze opdrachten bieden mogelijkheden opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Denk aan het maken van een moestuin, het doen van proefjes, het maken van een brief voor een eenzame (oudere), natuurfotografie, het maken van een (foto)dagboek enz.

3. Materialen educatieve uitgeverijen

Verschillende uitgeverijen hebben hun materialen voor iedereen beschikbaar gesteld. Denk hierbij aan Heutink, die hier een overzicht biedt voor de groepen 1 tot en met 8 met materialen, educatieve tips en een online versie van de meest gebruikte reken-, taal- en spellingsmethodes. Malmberg deelt deze week met de scholen welke keuzes in lesaanbod en leerlijn gemaakt kunnen worden voor kinderen die langere tijd niet op school kunnen zijn. Verder verwijzen ook zij naar Basispoort.

4. Gratis gebruik Gynzy

Het digitaal platform Gynzy is deze weken kosteloos beschikbaar voor alle scholen. In een speciale blog wordt uitgelegd hoe dit als school kan worden aangevraagd en op welke manier de lessen met de leerlingen gedeeld kunnen worden.

5. Acadin voor hoogbegaafde leerlignen

Talentvolle, meer- en hoogbegaafde kinderen thuis laten werken met Acadin? Klik hier voor de mogelijkheden.

6. Spreek instructiemomenten af met je klas

Werkbladen en opdrachten maken is één, instructie geven is twee. Wanneer je school en de apparatuur er klaar voor zijn, zijn er verschillende mogelijkheden om een instructiemoment met je klas af te spreken. Via een online verbinding ben je als leerkracht en klas live met elkaar verbonden. Het programma Microsoft Teams biedt hier zeker mogelijkheden voor. Na het invullen van de namen en het contact leggen met de leerlingen, zijn er verschillende manieren om de les vorm en inhoud te geven. In deze video krijg je 5 tips om met Teams aan de slag te gaan in de klas. Hoe lesgeven op afstand verder geregeld kan worden is hier te zien. Daarnaast is er een duidelijk filmpje opgenomen waar het werken aan Teams door kinderen voor kinderen wordt uitgelegd.

7. Maak keuzes en breng structuur aan

Er zijn veel partijen die hun materialen beschikbaar stellen en dit via verschillende kanalen delen. Maak als school wel een keuze in welke vorm jullie oppakken. Wanneer je sites met werkbladen deelt, zorgen die ervoor dat leerlingen bezig zijn en in ieder geval bij blijven. Daarnaast zorgt het gebruik van bovenstaande tips voor een gestructureerde aanpak, als leerkracht houd je overzicht en de mogelijkheid er een doorgaande lijn in aan te brengen.

8. Blijf in contact met kinderen én hun ouders

Houd contact met de ouders: vraag naar ervaringen, deel tips of manieren van uitleg. Houd ook contact met de kinderen. Dit kan via de mail, Facetime, Whatsapp-bellen of een gewoon telefoontje. Met name die kinderen die wel wat extra aandacht van de juf of meester kunnen gebruiken.

9. Leen de leesboeken uit

Daarnaast is het een mogelijkheid de leesboeken van school thuis te laten lezen. Maak voor iedere groep een rooster met het tijdstip en de dag waarop de leerlingen hun leesboeken kunnen halen of ruilen. Zorg er uiteraard voor dat zo weinig mogelijk kinderen elkaar binnen de school ontmoeten. Online zijn er prentenboeken beschikbaar (kijk vooraf wel of de inhoud van alle prentenboeken bij jullie school past): Gebruikersnaam: bereslim100943; Wachtwoord: Bieb2020.

Dit overzicht is zeker niet compleet. Deel daarom ook de oplossingen die je gevonden hebt met andere scholen. Ook bij Driestar onderwijsadvies zijn we benieuwd naar andere tips om het onderwijs toch door te laten gaan. Dit kunnen ook wij weer gebruiken om andere scholen een stap verder te helpen. Ik ontvang graag je mail op: w.m.schumacher@driestar-educatief.nl