December: themamaand Schoolvakken 3 december 2014

Rekenen, aardrijkskunde, taal, geschiedenis, godsdienst, muziek, biologie, Engels … In deze decembermaand staat het thema Schoolvakken centraal. ‘Verwondering’ is daarbij een belangrijk begrip.

​Op verschillende manieren wordt dit thema zowel intern als extern voor het voetlicht gebracht. 

Venster op de hemel

'Verwondering' is een belangrijke notie bij het thema Schoolvakken. Niet alleen het overdragen van kennis, maar juist ook het overbrengen van iets van die verwondering is belangrijk, bij álle vakken. Het boek 'Een venster op de hemel' van Ewald Mackay dat vorige week verscheen, werkt die gedachte uit. Volgens Ewald moet een leraar "vensters openen; zijn leerlingen zicht geven op de schoonheid van de schepping en de herschepping. Iets onthullen van de signatuur van de Schepper. Dat kan bij elk vak. Niet alleen bij biologie, ook bij wiskunde. Als we het over cirkels hebben, gaat het over pi. Dat getal, een mysterie, is ooit ontdekt, maar het was er al sinds de schepping. Zeg je dan als leraar: Dat is nu eenmaal zo. Of: Het getal wijst erop dat de Schepper een God van orde is. Dan laat je als leraar de leerlingen iets ont-dekken. Je haalt het deksel eraf." Het boek is ook te leen in onze mediatheek

Meester Mark draait door in Gouda

Meester Mark, de leerkracht die voor zijn gevoel niet eens aan het geven van z'n schoolvakken toekwam, komt langs. Tijdens een brainstormsessie van de leerkring Opbrengstgericht werken op woensdag 3 december doet hij zijn verhaal. Zijn boek 'Meester Mark draait door' is sinds kort ook beschikbaar in de mediatheek.

Spellingquiz

Hoe zit het met de spellingsvaardigheden van de studenten van onze hogeschool, en van onszelf? Docent Nederlands Johan Melse daagt ons uit om de strijd aan te gaan. Hij organiseert in een lunchpauze een spellingquiz. 

Beweegcanon voor studenten

Mariëlle Heidekamp was onlangs in Gambia en was verrast over de manier waarop muziekonderwijs daar vormgegeven wordt. Wat kunnen wij daar van leren? Haar bijdrage hierover verschijnt binnenkort op de website. Ook hoopt ze deze maand met studenten een 'beweegcanon' uit te voeren. 

En verder…

Houd Twitter, Facebook en onze website in de gaten voor blogs over schoolvakken en neem eens een kijkje in de mediatheek. In het Reformatorisch Dagblad verschijnt binnenkort een artikel over dyscalculie.

Benieuwd wat Driestar onderwijsadvies voor je kan betekenen bij verschillende schoolvakken? Op deze pagina vind je een overzicht. Of lees meer over onze lesmethoden voor het voortgezet onderwijs!

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".