Herziene uitgave 'Essenties van christelijk leraarschap' gepresenteerd 31 januari 2017

Vorige week presenteerde Driestar hogeschool de herziene versie van het bekende boek ‘Essenties van christelijk leraarschap’. Wat is er precies veranderd? Een gesprek met de drie auteurs.

Veel leraren zijn ermee bekend: 'Essenties van christelijk leraarschap', een boekje met een ringband dat een poging doet om de kern van christelijk leraarschap te raken. Inmiddels is de uitgave flink herzien en in boekvorm uitgegeven. Het boek heeft nog steeds als doel een spiegel te zijn voor leraren, bestuurders, leidinggevenden en studenten met de vraag: hoe verhoud je je tot deze essenties? Bram Kunz, Bram de Muynck en Henk Vermeulen hebben anderhalf jaar gewerkt aan de herziening van het boek.

Gefundeerde visie

Volgens De Muynck is de boodschap in grote lijnen hetzelfde gebleven. “De kennis die we aan kinderen overdragen is Gods werkelijkheid. Hij is de Schepper en Onderhouder van alle dingen. De vraag is: hoe maak je dat concreet naar leerlingen, leerstof en docentgedrag? Een verandering ten opzichte van het vorige boekje is dat we geprobeerd hebben om het een gefundeerde visie te laten zijn en daar samenhang in aan te brengen. Kritiek op het vorige boekje was dat het nogal idealistisch en romantisch was. We hebben geprobeerd om de herziene versie direct herkenbaar voor mensen voor de klas te laten zijn.”
Vermeulen vult aan: “Lesgeven is in de modder staan, tegen vragen en problemen aanlopen. Daar zijn we zeker niet aan voorbijgegaan. De verbinding met de praktijk is belangrijk. Ook als je denkt en werkt vanuit de idealen die we neerzetten, blijft wel de realiteit dat de directeur aan het eind van het jaar vraagt naar de resultaten van je Citotoetsen.”

Diversiteit

Het was een uitdaging om er een boek van te maken voor de hele achterban. Vermeulen: “Je moet iets met de kerkelijke verscheidenheid. Daarom hebben we gesproken met verschillende resonansgroepen, bestaande uit studenten, externen en collega’s.” De Muynck: “We blijven in het spoor van Gods Woord en de belijdenisgeschriften en we proberen van daaruit richting te geven.” Kunz: “Te midden van de diversiteit die er is binnen de gereformeerde gezindte zochten we naar een opzet die richtinggevend is voor de hele achterban.”

Wens

Vanuit de Bijbel geeft 'Essenties van christelijk leraarschapeen aantal richtingwijzers voor de dagelijkse onderwijspraktijk. Het ideaalbeeld dat geschetst wordt, bedoelt het handelen van de leraar in de klas zo dicht mogelijk te benaderen. De tekst is echter geen blauwdruk of programma, maar moet gelezen worden als een wenkend perspectief. De drie auteurs hopen dat het boek z’n weg zal vinden naar de scholen. Vermeulen: “De ondertitel 'Een kleine onderwijspedagogiek' geeft aan dat er richtinggevende uitspraken worden gedaan over de bedoelingen en de praktijk van het onderwijs. Daarmee geeft dit boek bouwstenen, maar het is open genoeg geformuleerd om zelf verder te denken en met je collega’s te praten over de onderwijspraktijk. Ik hoop dat leraren dit boek regelmatig ter hand zullen nemen en zich met elkaar zullen afvragen: hoe geven wij ons christelijk leraarschap in deze school vorm?”

Bestellen

'Essenties van christelijk leraarschap. Een kleine onderwijspedagogiek' is te bestellen in onze webwinkel.

Klik hier als je meer wilt weten over de scholingsmogelijkheden rondom dit boek.
 
 

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.