Terugblik Congres Zorg vraagt Leiderschap! 16 december 2014

Professionals moet je faciliteren, niet controleren. Dat stelde Matthieu Weggeman tijdens het congres ‘Zorg vraagt leiderschap!’ op 25 november jl. in Asperen.

Leidinggevenden geven ruimte en vertrouwen en zijn aanwezig als er toch iets misgaat. Ook een organisatie moet durven leren van zijn fouten. Weggeman adviseerde leidinggevenden ervan uit te gaan dat mensen van hun vak houden en erop gericht zijn hun werk goed te doen. ZVL3-(1).jpgZe zijn over het algemeen bereid te leren en op zoek naar mogelijkheden om mee te denken.

Collectieve ambitie

In de tweede lezing legden Dick Both en Alex de Bruijn nadruk op de collectieve ambitie van een professioneel team: deze ambitie geeft richting aan het handelen van mensen. De zorgvrager staat centraal, om deze reden is het interactieniveau tussen zorgvrager en eerst zorgverlener het belangrijkste. Een professional is een medewerker die goed is in zijn vak en zelf leiding geeft aan zijn ontwikkeling. Dat staat tegenover controle vanuit het management. In het boek ‘Zorg vraagt leiderschap!’ pleiten de auteurs dan ook voor het scheppen van ruimte voor eigen inbreng op de werkvloer.

ZVL2-(3).jpgKenmerken dienend leiderschap

Henk Jan Kamsteeg ging in op de verhouding tussen hoofd, hart, handen en handelen. Een dienend leider houdt van mensen, laat zich inspireren door anderen en maakt dat praktisch. Een goede leider maakt tijd vrij voor zijn medewerkers om hen te leiden naar een situatie waarin zij professioneel kunnen handelen omdat zij taalrelevante kennis en vaardigheden én ondersteunende faciliteiten hebben. Aan mensen die in hun taken zijn gegroeid, kun je als leider veel vertrouwen geven, maar anderen dien je door hen te ondersteunen in hun groei naar een zelfsturend niveau. Het is goed als de leider beseft dat zijn handelen daarin cruciaal is: iedere medewerker heeft behoefte aan complimenten en erkenning. 

Meer informatie

ZVL4.jpgHeb je vragen over leiderschap binnen jouw afdeling of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of kijk op de website van Zorg vraag Leiderschap.
 

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.