Strengere kwaliteitseisen peuterspeelzalen 21 mei 2015

Vanaf 1 januari 2017 moeten peuterspeelzalen aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de kinderopvang. Wat verandert er precies?

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijven in hun brief ‘Een betere basis voor peuters’ dat zij verwachten dat deze harmonisatie van de kwaliteitseisen zal zorgen voor een betere aansluiting op het basisonderwijs.

Harmonisatie

De Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) die op 1 augustus 2010 in werking trad werkt toe naar harmonisatie tussen de wet- en regelgeving voor de kinderopvang en die van de peuterspeelzalen. De peuterspeelzalen blijven bestaan, maar moeten vanaf 1 januari 2017 aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de  kinderopvang. Daar staat tegenover dat werkende ouders bij deze nieuwe wetgeving ook recht krijgen op kinderopvangtoeslag wanneer hun kind de peuterspeelzaal bezoekt. Er komt dus harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzalen op het gebied van financiering en wet- en regelgeving. Het is nog onduidelijk hoe een en ander precies geregeld wordt.

Financiering

De financiering van voorschoolse voorzieningen, zoals de peuterspeelzaal, voor niet-werkende ouders wordt niet geregeld via de toeslagregeling. Veel niet werkende ouders vinden het wel heel belangrijk dat hun kind naar de peuterspeelzaal gaat voor hun sociale ontwikkeling en ter voorbereiding op de basisschool. Gemeenten mogen voor deze doelgroep een voorstel doen. Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en de financiering van peuterspeelzaalbezoek van kinderen van  niet werkende ouders blijven onder hun verantwoordelijkheid.

Gekwalificeerde beroepskrachten

De belangrijkste verandering voor peuterspeelzalen zal zijn dat op alle peuterspeelzaalgroepen (tenminste) twee gekwalificeerde beroepskrachten moeten staan, zoals ook in de kinderopvang verplicht is. De peuterspeelzalen die draaien met één beroepskracht en één vrijwilliger voldoen dan niet meer aan de wettelijke eisen.

Lees de brief van het ministerie over de harmonisatie hier: Informatiebrief nieuwe wettelijke regels in 2015.

Meer nieuws