Stimuleringsproject Ouders en passend onderwijs 24 april 2015

Passend onderwijs staat of valt met een goede samenwerking tussen ouders, school en de leerling, zij zijn als het ware ‘educatieve partners’. Toch ervaren zowel ouders als scholen dit partnerschap niet altijd.

Stimuleringsproject

Dit is de reden dat Berséba, RefSVO en de Reformatorische oudervereniging (ROV) een stimuleringsproject hebben opgestart om scholen meer inzicht te geven in hun samenwerking met ouders en hoe ze dit verder kunnen ontwikkelen. Driestar onderwijsadvies is een van de onderwijsadviesdiensten die betrokken zijn bij dit project.

Pilots

Op dit moment worden op acht verschillende scholen pilots uitgevoerd. In deze pilots wordt de scan Ouderbetrokkenheid (een product van Driestar onderwijsadvies) afgenomen. Uit deze scan blijkt hoe ouders en leerkrachten het educatief partnerschap met elkaar ervaren. Naar aanleiding van de uitkomsten hiervan volgt o.a. een adviesgesprek, begeleiding bij het aanstellen van een ouderfunctionaris of een werkgroep ouderbetrokkenheid en het ontwikkelen van een teambrede visie op ouders als partners. Tegelijk met de pilots worden door de ROV klankbordbijeenkomsten met ouders georganiseerd.

Rapportage

Wanneer de pilots afgerond zijn, komt een overkoepelende rapportage over de bevindingen beschikbaar. Deze rapportage zal gedeeld worden met andere scholen als illustratie van ‘good practice’. Op deze manier hopen we de kansen die, op het gebied van ouderbetrokkenheid, op de scholen liggen maximaal te benutten, zodat ouders en scholen elkaar nog meer zullen zien en waarderen als educatieve partners.
 

Meer nieuws