Overzicht van inhouden CED ZML/VSO-leerlijnen 20 april 2015

Als ZML-school maak je waarschijnlijk gebruik van de leerlijnen van de CED-groep voor cluster 3, binnen de module leerlijnen. Omdat de pakketten voor ZML en VSO erg uitgebreid zijn, maak je als school keuzes in welke leerlijnen je daadwerkelijk gebruikt. Met een nieuw excel-overzicht kun je deze keuzes gemakkelijk en verantwoord maken.

Kerndoelen

Als school heb je een aanbodsverplichting om aan alle kerndoelen te werken. Of je dat doet met (CED)leerlijnen of op een andere manier, is je eigen keus. Je hoeft ook niet ieder (half) jaar aan ieder kerndoel te werken. Als het in de schoolloopbaan maar gebeurt.
Je moet kunnen aantonen of je school met het onderwijs (en de gebruikte leerlijnen) de wettelijke kerndoelen dekt, en de door jullie gemaakte keuzes binnen de leerlijnen moeten uiteraard geborgd zijn. Een overzicht met daarin per leerlijn informatie over start- en eindniveaus, voor welke leerroutes deze leerlijn gebruikt wordt en de kerndoelen kan jullie daarbij helpen.
 

Excelbestanden

Driestar onderwijsadvies heeft hiervoor Excelbestanden ontwikkeld, voor zowel het leerlijnenpakket ZML SO 2012, VSO 2012 en het gecombineerde pakket. De volgende informatie kun je in deze excelbestanden terugvinden:
  • Een overzicht van de verschillende leergebieden met de daaronder vallende leerlijnen;
  • Het start- en eindniveau van de betreffende leerlijn;
  • De bijbehorende kerndoelen;
  • Bij het Excelbestand van het gecombineerde SO en VSO pakket zie je op één overzicht welke SO- en VSO-leerlijnen elkaar overlappen en waar er verschillen zijn.
  • In het Excelbestand zijn kolommen opgenomen waarin per leerroute aangegeven wordt, of deze leerlijn voor deze leerroute van toepassing is. Hiermee borg je de door jullie gemaakte keuzes en brengt je je aanbod per onderwijsarrangementen in kaart.
 
Veel scholen kiezen ervoor om nadat ze dit document hebben gemaakt, per groep een bestand te maken waarin staat welk half jaar aan welke leerlijnen gewerkt wordt en hoe de leerlijnen gekoppeld worden aan het rooster.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Bertine Haverhals, via e-mail.
 
De genoemde Excelbestanden kun je schoolspecifiek maken en zijn vrij beschikbaar op onze website. Klik hier op het tabblad 'Publicaties' en vervolgens op 'Toelichtingen'.

Meer nieuws