Opbrengstgericht werken met peuters?! 28 augustus 2015

Er wordt van pedagogisch medewerkers verwacht dat ze opbrengstgericht werken. Dit roept allerlei vragen op en is best een beetje spannend. Want wat is dat? Het klinkt zo zakelijk. Het is beslist niet de bedoeling om ingewikkelde rekenspelletjes te gaan doen die boven de pet gaan van de peuter. Of, zoals ik ergens tegenkwam in de kinderopvang, dat er werkbladen klaar liggen met schrijfpatronen op A4-formaat… Wat is het dan wel?

Als ik de peutergroep binnenkom zijn alle kinderen aan het spelen. Juf Tineke zit op de grond bij de boerderij. De trekkers rijden af en aan. Er lopen namelijk allerlei dieren los en er moeten hekken gebouwd worden. Vanuit de bouwhoek worden de blokken via de trekkers getransporteerd. Juf Tineke zit er rustig bij en volgt het spel. Waar nodig geeft ze een impuls. Zo benoemt ze met de jongste peuters de dieren, met een van de oudste peuter die al ver is in zijn taalontwikkeling maakt ze een taalgrapje. Bij het bouwen hoor ik termen als: hoog, laag, twee, omhoog, naast elkaar, past het? Als er onenigheid ontstaat helpt Tineke de kinderen om dat op te lossen.

Ontwikkeling in het spel

Op een heel natuurlijke manier, in het spel, worden kinderen gestimuleerd in hun ontwikkeling. De brede ontwikkeling. Naast de ontwikkeling van taal, rekenen en motoriek hebben pedagogisch medewerkers veel aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. De basis is dat kinderen zich veilig en gehoord weten. Als dat het geval is, gaan kinderen ontwikkelen.

Vaardigheden pedagogisch medewerker

Om zo met kinderen te werken, heb je als pedagogisch medewerker verschillende vaardigheden nodig. Je moet kunnen observeren zodat je kunt achterhalen hoever de peuters zijn in hun ontwikkeling en wat ze nodig hebben om verder te groeien. Als je dat weet, kun je een specifiek aanbod gaan maken voor je groep en waar nodig voor een klein groepje of individueel kind. Bij de uitwerking van je thema betrek je al die informatie en bedenk je mooie, betekenisvolle activiteiten waardoor kinderen in beweging komen. Vervolgens ga je die activiteiten uitvoeren, begeleiding bieden en observeren. Zo werk je cyclisch en dat geeft veel voldoening als je het onder de knie hebt. Wat kun je dan genieten als de kinderen spelen en je hen ziet genieten, experimenteren en groeien.

Wil jij ook groeien in deze vaardigheden? Meldt je dan aan voor onze cursus Opbrengsgericht werken met peuters!  

Meer nieuws