Mierenparabel met lessen voor mensenorganisaties 30 november 2015

In zijn nieuwe boek 'Ga tot de mier!' beschrijft managementadviseur Alex de Bruijn het belang van teamwork in organisaties met een mierenkolonie als voorbeeld.

Alex de Bruijn is senior managementadviseur. Hij zet zijn nieuwe boek in als instrument in zijn trainingen en adviestrajecten voor Driestar managementadvies. 

Team als mierenkolonie

Teams zijn levende organismen. Er bestaat vermoedelijk geen betere illustratie van dit principe dan de wijze waarop een mierenkolonie functioneert. Een mierenvolk laat zien hoe op zichzelf machteloze en krachteloze individuen samen een machtig en krachtig organisme vormen; en dat zonder een leider of heerser! Dat is zo, omdat ieder individu niet slechts een deel van het geheel is, maar samen met de anderen het geheel vormt.

Parabel met (praktijk)theorie

In het eerste deel van zijn boek vertelt de auteur het verhaal van een mierenkolonie die atypisch gedrag vertoont. Dat zorgt voor verrassende en grappige wendingen, terwijl ondertussen een serieus thema aan de kaak wordt gesteld. In het tweede deel van het boek volgt een korte uitwerking van belangrijke lessen uit de parabel in de vorm van stukjes (praktijk)theorie. Per thema zijn een aantal vragen opgenomen die beogen een professionele dialoog binnen het (management)team op gang te brengen of te verdiepen.

Belang van teamwork

In een tijd waarin het belang van teamwork zich steeds meer manifesteert, waarin termen als professionele leergemeenschappen, groepsdynamica en zelfsturende teams niet van de lucht zijn, biedt deze parabel voor (management)teams van bedrijven, scholen en instellingen veel ter interpretatie, associatie, overdenking, reflectie en inspiratie.

Het boek is te bestellen op Bol.com en de website van Boekscout

Meer nieuws