Kunst met taart 7 juli 2015

De titel alleen al doet smullen. Kunst met taart is het derde tekstloze boek van Thé Tjong-Khing tot nu toe. Waar is de taart? (2005) en Verjaardag met taart (2010) gingen dit boek voor. Thé Tjong-Khing laat weer zien hoe speelse prentenboeken ook diepgaand kunnen zijn en daarmee geschikt voor alle leeftijden en meerdere manieren van lezen.

Mama beer valt op de eerste plaat in slaap en droomt dat haar schilderij van de beer met taart wordt gestolen. Een achtervolging volgt en de dieren lopen en rennen door landschappen die getekend zijn in de stijl van meerdere voornamelijk (niet allemaal) moderne schilders en beeldhouwers. Allerlei grappige details zijn op deze kunstenaars geënt, zoals een schilderij van Mondriaan waar gordijnen langs hangen in de stijl van Keith Haring. Je kunt het boek lezen met of zonder voorkennis van kunstenaars en in beide gevallen valt er veel te zien. Het is niet alleen een kunstkijkboek maar ook een boek met verschillende verhaallijnen die kinderen zelf kunnen invullen en bespreken.

Ik kende niet alle kunstenaars en zo zal het kinderen ook vergaan: je vergaapt je aan de speelse pracht van de platen en krijgt zo de beeldtaal van moderne kunst gratis tot je. Op de laatste bladzijden valt te zien welke kunstenaars er allemaal zijn verwerkt in het beeldverhaal. Het boek is op deze wijze multi – interpretabel en is geschikt voor lezers en kijkers van 1 tot 99.
Het grappige is dat er veel ophef ontstaat over een ‘gewoon’ schilderij en niet over een beroemde Mondriaan of Kandinsky. Wil Thé Tjong-Khing misschien de (geld)waarde van al die beroemde schilderijen relativeren en ons weer met een kinderblik naar kunst laten kijken? Als dat zo is dan doet hij dat met een vette vrolijke gunnende knipoog naar de kunstenaars, omdat hij volop gebruik maakt van de krachtige persoonlijke beeldtalen van deze kunstenaars. Daarmee ziet hij zich schatplichtig aan de vernieuwers van het beeld.
 
Op de website van Lezen voor je leven! zijn in het nieuwsbericht van 4 juni verschillende didactische tips gegeven voor het omgaan met tekstloze prentenboeken. Die tips kunnen naadloos toegepast worden op Kunst met taart. Kinderen van allerlei leeftijden kunnen gemakkelijk hun fantasie gebruiken bij de verwoording en duiding van de verschillende verborgen verhaallijnen. Al kijkend en pratend breiden ze hun woordenschat uit. Bijvoorbeeld bij de grote golf - de vloedgolf? – van Katsushika Hokusai. En volop kunnen ze de gevoelens van de personages inschatten en verwoorden. Er gebeurt naast het achterna zitten van de dief van alles in het groepje achtervolgers. Tot slot zitten er genoeg aanknopingspunten om met elkaar over ervaringen te praten. Ben je zelf wel eens achterna gezeten? Hoe voelt dat met tikkertje? Heb je wel eens in een ruwe zee gezwommen en hoe voelde dat? Kortom: een rijk literair kinderboek voor alle leeftijden.
 
Thé Tjong-Khing, Kunst met taart. Uitgeverij Lannoo; ISBN 9789401426251; € 14,99.  Dit boek is ook te leen in onze mediatheek

Meer nieuws