Jaarovergang groep 1-2 in de module leerlijnen 30 juni 2015

Het einde van het schooljaar is weer (bijna) aangebroken. Bij de jaarovergang zullen de leerkrachten en ib’er van de kleutergroepen na moeten denken over de plaatsing van de leerlingen. Welke leerlingen worden nog een keer ingesteld in leerjaar 1? En welke consequenties heeft dit voor de module leerlijnen?

Leerjaar 0

Voor alle leerlingen die onderwijs volgen dient een leerjaar ingesteld te zijn. Dat moet minstens leerjaar 1 zijn. Binnen ParnasSys bestaat de mogelijkheid om leerjaar 0 in te stellen. Deze mag echter alleen gebrukt worden voor peuters en varende kleuters, dus niet voor instroomleerlingen in groep 1!. In taalgebruik op scholen wordt soms wel gesproken over groep 0. Concreet betekent dit, dat een leerling die in februari 4 jaar wordt, en vanaf dan naar school gaat, op dat moment in leerjaar 1 wordt geplaatst. Na de zomervakantie zal waarschijnlijk opnieuw leerjaar 1 worden ingesteld.

Leerlijnen jonge kind

Ib’ers van basisscholen hebben de belangrijke taak om in overleg met leerkracht (ouders) te bepalen welke leerlingen nogmaals naar leerjaar 1 gaan en welke wel doorgaan naar leerjaar 2 (wat in principe standaard gebeurt na de jaarovergang).
Plaats je een leerling opnieuw in leerjaar 1, terwijl het al enige tijd onderwijs heeft gevolgd? Dan krijgt deze leerling weer dezelfde leerdoelen om aan te werken (niveau 1a). In principe is dat mogelijk. De niveaus geven aan wat een gemiddelde leerling op dat niveau doet. Het is wel goed om dan in het achterhoofd te houden dat de leerling al ouder is. In de tabel hiernaast zie je welke kalenderleeftijd bij welke niveau hoort.

Extra leerroute

Deze leerlingen die in het voorjaar instromen, hebben meteen ook oranje doelen bij niveau 1b (het is immers de tweede helft van het schooljaar, terwijl zij nog maar net 4 jaar zijn. Daarvoor ontwikkelen we een nieuwe leerroute, zodat deze leerlingen bij instroom ook kunnen starten met niveau 1a. Daarover zullen we je informeren in de loop van het cursusjaar, zodat er in het voorjaar gebruik van gemaakt kan worden.

ZML-leerlingen

In het ZML-onderwijs geldt hetzelfde probleem. Hier is het nog belangrijker dat je goed nadenkt over welke doelen je de leerlingen aan gaat bieden. In de tabel hiernaast zie je welke kalenderleeftijd bij welk leerjaar en welk DL hoort. Plaats je een leerling opnieuw in hetzelfde leerjaar, dan krijgt deze leerling dus nog een jaar dezelfde oranje doelen. Wil je graag met een onderwijsadviseur van gedachten wisselen over het maken van de juiste keuze, dan kun je contact opnemen met mevrouw B. (Bertine) Haverhals, via e-mail.

Meer weten?

Wil je meer weten over de afweging wanneer leerlingen een langere kleuterperiode moeten volgen? Lees de volgende artikelen:

Meer nieuws