Is het lerarenregister straks verplicht? 2 juli 2015

Registerleraar.nl is een register voor leraren in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs. In dit register leg je je professionalisering vast.

Registerleraar.nl is een initatief van de Onderwijscoöperatie. Registratie is op dit moment niet verplicht, maar er ligt een wetsvoorstel klaar om dat in 2017 te veranderen. Begin dit jaar is het wetsvoorstel lerarenregister door OCW ter inzage gelegd. Staatssecretaris Dekker wil vanaf 2017 registratie en het bijhouden van scholing verplicht stellen. 

Beroep leraar wettelijk vastgelegd

Tegenover die verplichting staan ook rechten: de omschrijving van het beroep leraar en de professionele ruimte die een leraar nodig heeft worden wettelijk vastgelegd, net als bij andere registerberoepen zoals advocaten, accountants of in de medische wereld. 

Welke vormen van nascholing tellen mee?

Registerleraar.nl onderscheidt zeven typen activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar:
  1. Opleiding;
  2. Cursus;  
  3. Studiedag;
  4. Conferentie;
  5. Overige activiteiten binnen de school (zoals coaching of onderzoek);
  6. Overige activiteiten buiten de school (zoals deelname netwerk of stage);
  7. Professionele zelfstudie. 
Het lerarenregister rekent 160 uur scholing per vier jaar. Een gedetailleerde omschrijving is hier te downloaden (pdf). Inschrijven is al mogelijk: https://www.registerleraar.nl/registreren

Meer weten?

Wil je meer weten over het lerarenregister? Op deze pagina wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen. Uiteraard houden wij je op onze website en in onze nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".