Gebrek aan directeuren verdient aandacht van school, gezin en kerk 21 april 2016

Het gebrek aan directeuren in het onderwijs zou een zorg moeten zijn van school, kerk en gezin, betogen P. W. Moens (VGS) en drs. L. N. Rottier (Driestar educatief).

Directeuren staan er niet zelden alleen voor

In het Reformatorisch Dagblad van 27 februari deden we een oproep om aandacht te hebben voor de positie van de directeur. Uit de verschillende reacties blijkt dat onze zorg wordt gedeeld. In de reacties werden verschillende aspecten van het probleem aan de orde gesteld.

We waarderen het dat Frans van Hartingsveldt vanuit zijn ervaringen in het basisonderwijs nadrukkelijk onderstreept dat de directeur een steun in de rug verdient. Daarnaast wordt in veel reacties het grote belang van goed bestuur onderstreept. Daarmee wordt dan bedoeld dat er een goede balans is tussen toezichthouden, besturen en leidinggeven en dat alle partijen samenwerken om de missie van de school te realiseren.

De formele kant van de relatie tussen bestuur en directeur is vaak wel in orde. Het verschil zit in de manier waarop bestuur en directeur zich binnen die context gedragen. Regels zijn nodig, maar het komt aan op persoonlijk leiderschap bij de directeur en op goed bestuurlijk gedrag bij de bestuurders. Daarbij is het van belang dat er sprake is van wederzijds vertrouwen, het bieden van ruimte en het vragen en afleggen van verantwoording.

Directeuren staan er niet zelden alleen voor. Zij verdienen daarom aandacht en steun van het bestuur. Besturen dienen alert te zijn op het welbevinden van de directeur.

>> Lees verder op Refdag.nl

Seminar over goed bestuur

In de relatie tussen bestuur en directie kan er gemakkelijk wrijving ontstaan. Maar als daar op een goede manier mee om wordt gegaan, kan dit ook tot glans leiden. Het kan zorgen voor een goede, positieve en vruchtbare samenwerkingsrelatie tussen directeur en bestuur. Om dit te bereiken is oefening nodig. Over deze aspecten van toezichthouden, besturen en leidinggeven en de samenwerking tussen bestuur en directie, beleggen wij als VGS en Driestar educatief daarom op 31 mei een seminar.

>> Bekijk het programma

Leergangen

Daarnaast werken VGS en Driestar educatief samen aan leergangen voor schoolleiders waarmee ze hun (her)registratie in het schoolleidersregister kunnen halen. Het is voor directeuren uit het christelijk/reformatorisch onderwijs hét aanbod om hun professionaliteit verder te ontwikkelen en ook nog eens hun herregistratie veilig te stellen.

>> Lees meer

 


Meer nieuws