Drukbezochte directeurendag in teken van Onderwijs2032 12 oktober 2015

Ruim 120 directeuren en medewerkers uit het onderwijsveld beluisterden op de Directeurendag 2015 met grote interesse de plannen voor het onderwijs in 2032.

De Directeurendag is een jaarlijks terugkerend evenement van Driestar managementadvies en VGS. 

Meer vrije ruimte voor de scholen

Prof. Geert ten Dam, lid van de adviescommissie, gaf een toelichting op het advies dat op 1 oktober jl. gepresenteerd werd. Kernelement uit haar betoog was meer vrije ruimte voor de scholen, persoonsvorming en de introductie van vakdoorbrekende domeinen. Aansluitend gingen de onderwijsmensen zelf in gesprek over deze thema’s met onder andere Rinda den Besten en Pieter Moens.

Reformatorisch geluid

Dr. A.J. Kunz en drs. R.A. van der Garde zetten in het panelgesprek hun visie uiteen op het kind- en mensbeeld wat uit de plannen naar voren komt, terwijl dr. R. Bisschop namens de SGP opriep om het reformatorisch geluid breed te laten horen.
Deze handschoen is opgepakt. Samen met de RMU en de Reformatorische Oudervereniging (ROV) werken Driestar educatief en VGS aan een gezamenlijke reactie op het gepresenteerde advies Onderwijs2032. Later volgt hierover nog meer informatie.

ICT: pas op de plaats?

’s Middags opende dr. ir. S.M. de Bruijn het programma met een de stelling dat meer ICT leidt tot minder onderwijsresultaten. Een interessante stelling die leidde tot zijn hoofdconclusie: pas op de plaats. Tegelijk werden de aanwezigen in een hoog tempo langs de verschillende nieuwe technieken geleid. ‘Over een paar jaar vraagt geen enkele jongere om een smartphone. Die discussie is dan voorbij. Ze dragen allerlei andere snufjes, zoals de Smartwatch’. In de groepsbespreking dachten de deelnemers na over de rol die ICT – maar vooral de omgang daarmee - in het onderwijs zou moeten hebben. Daarvoor verwees De Bruijn ook naar de visienota uit het Voortgezet onderwijs die je hier kunt lezen.

Pittig programma

In het laatste onderdeel van het programma bezochten de aanwezigen diverse workshops. Een van de aanwezigen vatte de dag samen: “Strak opgezet programma, erg veel informatie, ambitieus, pittig, maar dat mag.”

Hieronder vind je de presentaties van alle workshops (pdf), zodat je deze nog eens door kunt nemen. Ben je niet geweest? Op 7 oktober 2016 is de volgende directeurendag.

Dagpresentatie Directeurendag
Presentatie Onderwijs2032
Presentatie Nieuwe media
Workshop 1: Passend onderwijs
Workshop 2: Professionele leergemeenschap
Workshop 3: Socialiseren
Workshop 4: Geschillen
Workshop 5: Personeel: privacy en sociale media

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".