De gemiddelde ZIEN!-groep 29 januari 2015

Is jouw groepsprofiel van ZIEN! vergelijkbaar met dit overzicht? Zou je tevreden zijn met zo’n overzicht? Het is belangrijk dat je profielen op de juiste wijze interpreteert om te komen tot effectief handelen.

De gemiddelde groep

De gemiddelde groep scoort volgens het door ons berekende landelijk gemiddelde: alle kleuren komen in verhouding evenveel voor. Er is evenveel blauw (25%), groen (25%), oranje (25%) als rood (25%). Het voorbeeldoverzicht zou van zo’n gemiddelde groep kunnen zijn. Dé gemiddelde groep bestaat natuurlijk niet. Uw groepsoverzicht ziet er waarschijnlijk dan ook anders uit.

De koffietafel

In de praktijk, aan de koffietafel wordt een groep ook nogal eens vergeleken met andere groepen of met zichzelf. Je hoort er uitspraken of verzuchtingen zoals: ‘Ze zijn druk vandaag’; ‘Dit jaar heb ik een lief klasje’. Dit kun je in ZIEN!-termen beschrijven. Een lief klasje scoort wellicht (relatief) hoog op Inlevingsvermogen en mogelijk ook op Sociale flexibiliteit. Een drukke groep zou hoog kunnen scoren op Sociaal Initiatief en laag of beneden gemiddeld op Impulsbeheersing. Hier zijn varianten van.

Oranje en rood

Oranje en rood betekenen niet automatisch een probleem. Ze geven ‘slechts’ aan dat de leerling de betreffende vaardigheid minder laat zien dan leeftijdgenoten. Elke groep heeft wel een wat drukkere leerling. Of een rustige leerling die wel vriendjes heeft op het plein, maar in de klas bijna nooit het woord vraagt. Deze leerling heeft misschien helemaal geen zorgbehoefte, maar bepaalde vaardigheden zijn wel weinig aanwezig. Dat betekent de kleur oranje/rood. Jouw inschatting als professional bepaalt uiteindelijk of je actie onderneemt. Vraag je ook altijd af: gun je deze leerling groei op deze dimensie? Is deze leerling daarbij gebaat? ZIEN! biedt handreikingen voor als je verder wilt.

Bovengemiddelde groep

Natuurlijk kunnen er groepen zijn waarbij het merendeel blauw scoort. De ervaring leert echter dat het positieve beeld niet altijd door andere mensen in en rond de school wordt herkend. Zie je een overwegend blauw profiel? Ga dan eens na of je de vragenlijst hebt ingevuld zoals bedoeld:
  • Spreken jullie in de praktijk ook over een bovengemiddeld sociaal vaardige groep? Dan is de kans groter dat het beeld klopt.
  • Observeren zonder vooroordelen is lastig. Is de groepsuitslag het resultaat van wat je ziet of heb je vastgelegd dat je je geen zorgen maakt over deze groep?
  • Is de lijst ingevuld volgens de instructies? Dat houdt in: heb je de ‘i-tjes’ bij de stellingen gelezen? Heb je de juiste afweging gemaakt bij het kiezen van een score?
  • Het verschil tussen een score 3 of 4 is lastig. Je scoort een 4 wanneer het gedrag vaak te zien is (maar hoeft niet altijd), ook in moeilijke situaties. Een score 3 geeft aan dat de leerling het gedrag vrijwel altijd in makkelijke situaties laat zien en soms in moeilijke situaties. Meer informatie hierover vind je hier.

Helpdesk

Blijf je vragen houden over een profiel? Schroom niet om contact op te nemen met de helpdesk, via de knop ‘contact’ op het startscherm van ZIEN!

Coaching

Onderwijsadviseurs van Driestar onderwijsadvies hebben al heel wat ib’ers en leerkrachten geholpen bij het (leren) observeren en interpreteren van groepsoverzichten. Na een startbijeenkomst kiezen veel scholen voor een vervolg, waarbij verschillende opties mogelijk zijn.
Neem vrijblijvend contact op met M.M. (Michel) Vaders om te bespreken wat voor jouw school een passend aanbod zou zijn. Een eerste indruk van onze scholingsmogelijkheden vind je hier.

Meer nieuws