Taalvoutjes 29 januari 2015 Door C.J. (CorJohn) van der Beek, onderwijsadviseur

Elk jaar is het weer een puzzel voor mijn kinderen: wat zullen we pa eens voor zijn verjaardag geven? Gelukkig is het nu opgelost: “We geven pa een boek.” En omdat ze mijn voorliefde voor de Nederlandse taal kennen is dat de nieuwste uitgave van het boek ‘Taalvoutjes’ geworden.

Dit boek is de weergave van de Facebookpagina met dezelfde naam.  Begin 2012 richtten twee dames, Inger Hollebeek en Vellah Bogle, bij wijze van grap deze pagina op. De pagina was bedoeld voor familie, vrienden en voor henzelf. Alle ‘taalvoutjes’ die ze tegenkwamen, plaatsten ze ter ‘lering ende vermaeck’. Tot die ene dag in april.

Een medewerker van Albert Heijn had zich in een letter vergist en ‘kroepoep’ in plaats van ‘kroepoek’ geschreven. Hierna bereikte het aantal fans een recordhoogte en op dit moment zitten ze op 185.000 volgers. Het was begonnen met zelf gevonden dt-fouten, maar nu worden beide dames overspoeld met aangereikte vreemde zinsconstructies in reclamefolders, rare missers op verkeersborden en grappige ingrediënten op menukaarten.

Het is heel verleidelijk om vele voorbeelden uit dit boekje te citeren. Ik zal er eentje geven: “Lieve honden en kinderen aangelijnd van harte welkom.” De rest moet je zelf maar lezen in het boekje of op de website www.taalvoutjes.nl. Van mij hebben mijn kinderen na mijn verjaardag een hele poos geen last.