Slimme boekenwurmen 18 juli 2014

Voor Vaderdag kreeg ik van een van mijn dochters een nummer van Elsevier. Wat moet je pa anders geven? Boeken heeft hij immers al genoeg! En nummer 24 van 16 juni ging over hoe je zelfs nu gunstig kunt sparen, beleggen en lenen. Nooit weg als je vader dat weet. Al bladerend (want je wilt je dochter niet voor het hoofd stoten) kwam ik toch wel iets interessants tegen, namelijk “Lezen ontspant niet alleen, maar versterkt tegelijkertijd ook de hersenen.”

Verschillen

Onderzoeken hebben aangetoond dat er aanmerkelijke verschillen te vinden zijn in de hersenen van alfabeten en analfabeten. Bij het lezen worden veel hersengebieden betrokken, vooral in de linkerhersenhelft. Niets prikkelt de fantasie en het inlevingsvermogen zo sterk als het lezen van een goed boek. Als één van de hoofdfiguren gebukt gaat onder angst of verdriet, worden in het brein van de lezer dezelfde emoties opgeroepen. Dat is bekend, maar als iemand moet rennen voor zijn leven in een boek, worden ook de motorische centra van de lezer geprikkeld.

Goede boeken

Goede boeken bieden de bovenkamer van de lezer ook een schat aan kennis en aan levenservaring. Hetzelfde gaat op voor de concentratie. Wie een goed boek wil lezen zonder daar een jaar over te doen, moet zich langere tijd kunnen concentreren. Goede boeken lezen beschermt uiteindelijk dus ook tegen geestelijke aftakeling op oudere leeftijd.

Alle reden dus om met vakantie een goed boek mee te nemen. Waar een Vaderdagcadeau al niet goed voor is!