Moet een bestuurder zich met het onderwijs bemoeien? 4 februari 2014

Leiderschap: een raadselachtige opgave. Velen hebben er ideeën over, maar er is niet één succesformule.

Veel ideeën zijn ook onvoldoende succesvol gebleken. Als je een slechte leider hebt of hebt gehad weet je wat dit voor jou en de organisatie betekent. Heb je echter een goede leider, dan merk je hoe fijn en goed dit voor de organisatie en jezelf is.

Leiderschap is lastig. In het bijzonder in een professionele omgeving zoals het onderwijs, omdat de kwaliteit van het onderwijs (en daardoor ook van de professionals die daar werken) in de samenleving ter discussie staat. Een goede leider zal in het onderwijs de professionaliteit van het personeel stimuleren, en indien nodig actief bevorderen. Dit vraagt een leider die veelzijdige rollen kan vervullen. 

Chris Tils heeft onderzoek gedaan welke rollen tot het standaardrepertoire van een onderwijsbestuurder behoren. Hij werkt dit uit in zijn boekje ‘Leiden met liefde’ (ISBN9789012573863). Eén van die de rollen is die van onderwijskundigleider. Deze rol staat bij hem bovenaan. 

Je vraagt je nu misschien af: in hoeverre moet die vrouw of man zich bemoeien met het onderwijs in de klas? De professional voor de klas of collegezaal bepaalt toch uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs? 

Dit dilemma vergt zorgvuldigheid bij de uitoefening van de rol van onderwijskundigleider. Chris Tils geeft voorbeelden op welke wijze de onderwijskundigleider dit kan oppakken. Zo noemt hij het ontwikkelen van een onderwijsvisie voor de school, het stimuleren van het debat met en tussen onderwijsprofessionals en hen uitdagen en inspireren om op nieuwe uitdagingen een antwoord te vinden. Verder is het belangrijk om op de opbrengsten van het onderwijs te reflecteren en op basis daarvan nieuwe stappen te zetten, die tot een hogere kwaliteit leiden. 

We zien dat in de visie van Chris Tils een onderwijsbestuurder echt verstand moet hebben van onderwijs, en dat hij of zij niet alleen een manager kan zijn. De inhoud, het onderwijs, doet er toe!

Arend Flier
Managementadviseur