Een feest van verf 9 december 2014 Door Winnie Verbeek

In alle drukte van het schoolbestaan, wil het er nog weleens bij inschieten om je les beeldende vorming goed voor te bereiden. En dan wordt het toch maar weer die viltstiften uit de kast, of even de kinderen een half uurtje bezig houden met wat tekenen in hun schriftjes. Het staat ten slotte op het rooster. Herkenbaar, toch? Maar wat een feest mis je op deze manier en wat een kansen onthoud je jezelf en de kinderen.

Teamnascholing, ergens in het land. In goed overleg hebben we bedacht dat we met verf aan de slag gaan. Heel basaal, voor iedereen belangrijk. Wat kan je er in je klas mee? Laten we gewoon eens de mogelijkheden verkennen, er (weer) van leren genieten, er plezier aan beleven én ontdekken hoe je in je eigen lessen ook kinderen gericht en ontdekkend met verf aan de slag zet.

Het werk van Eric Carle worden gebruikt als eyeopener. Samen kijken de leerkrachten wat van zijn bekende prentenboeken door. Wat een ongelooflijke kleurige diversiteit is er in zijn werk waar te nemen als je die platen eens beter bestudeert! Al kijkend ontdekken de leerkrachten het enorme plezier waarmee Carle zijn kleuren heeft gemaakt en ingezet.

Aan de slag
Dan gaan ze zelf aan de slag. Eerst wat voorzichtig en aarzelend. Beetje voor beetje wordt de verf op het papier aangebracht, streekje voor streekje ingemengd. Maar al snel wordt het team door de ‘kleurengekte’ gegrepen –  de voorzichtigheid verdwijnt, met grote gebaren en vol verve worden kleuren gemengd, nieuwe mogelijkheden verkend en uitgeprobeerd, mooie vondsten bij anderen gezien en gewaardeerd. Blad na blad ontstaat, er komt al snel een enorme productie tot stand. Je ziet hoe de ogen opengaan voor de enorme mogelijkheden die dit materiaal biedt, je voelt hoe de verf zélf plezier losmaakt en vreugde genereert. En ja, dan ben je juf of meester genoeg om dát door te willen geven aan je klas.

In het team worden met elkaar afspraken gemaakt, mogelijkheden en onmogelijkheden doorgesproken. Maar iedereen is het er over eens: volgende week gaan we feesten – met verf!
Meer weten over ons aanbod rondom beeldende vorming? Klik hier!