Een boek in een boek 17 april 2014 Door Janneke de Jong-Slagman, docent Nederlands pabo en lvo

Soms kan ik bijzonder genieten van een mondeling tentamen: je hebt een student alleen tegenover je, in plaats van een hele groep, en die student laat weten wat hij – maar meestal zij – van een boek vindt.

Soms zie je alleen al aan de non-verbale communicatie hoe een boek ontvangen is. Ada van Ballegooijen, student uit pabo 3, vertelde over “Mijn vriend Jim” van Kitty Crowther. Omdat ik meer kijk heb op boeken voor oudere kinderen, was Kitty Crowther tot op heden alleen maar een naam voor mij. Ada vertelde dat de tekeningen een beetje gedateerd waren, maar dat het verhaal heel goed was. Jack,  een zwarte merel die graag aan zee verblijft, komt op een dag op het strand meeuw Jim tegen. De vogels worden dikke vrienden. Maar de andere meeuwen bekijken Jim met de nodige vooroordelen: ze  hebben nog nooit een zwarte vogel gezien. Zal dat wel in orde zijn? Maar de vriendschap tussen Jack en Jim houdt stand en het eind van het liedje is dat de meeuwen, die het duo gevolgd zijn naar het bos waar Jack normaliter verblijft,  allemaal bij hem op de stoep staan: Jack leest voor en het verhaal boeit de argwanende meeuwen zo dat ze zich onder zijn gehoor scharen.
            Aan Ada’s gezicht kon ik zien dat ze dit boek helemaal zag zitten. We praatten erover door, bespraken de thema’s en de verhouding beeld en tekst. Ten slotte kwamen we bij het fenomeen van een boek in een boek: een mooie manier om het met de klas over lezen en boeken te hebben. Dankzij Ada van Ballegooijen ken ik Kitty Crowther een beetje.
            Diezelfde dag kwam ik in de bibliotheek bij mij om de hoek het boek “Buurman leest een boek” (Koen van Biesen) tegen waarin op een heel andere manier hetzelfde thema uitgewerkt wordt: verzoening door lezen. Buurman stoort zich wezenloos aan het buurmeisje dat alsmaar herrie maakt, waardoor hij niet kan lezen. Na iedere vermaning van zijn kant komt er een ander, maar niet minder vervelend geluid. Tot hij bedenkt: ik geef haar een boek! En ja hoor, het wordt stil, er wordt gelezen. Boeken kunnen bijdragen aan burgerschap, en niet alleen deze twee!