Waarde (be)weegt 22 januari 2024 Door Jan Kloosterman

Waarden doen er toe. Ze maken het verschil als je moet kiezen. Denk maar aan wat Jozef zei: “Hoe zoude ik dan dit een zo groot kwaad doen, en zondigen tegen God!”

Waarden geven zin en dat voedt normen. Die geven richting. Goed om daarom in deze eerste ‘week van het christelijk-reformatorisch onderwijs’ stil te staan bij Bijbelse waarden en hoe we die articuleren.

In een wereld die steeds verder afraakt van Bijbelse normen, is het van essentieel belang dat christenen hun licht laten schijnen. Het betekent niet alleen leven volgens christelijke principes, maar ook duidelijk laten weten waar je voor staat. En dat geldt overal. Of je nu in gesprek bent met onderwijsinspecteurs, journalisten, ouders, of collega's.

Transparantie over je waarden en normen is cruciaal in een samenleving waar Bijbelse normen steeds meer vervagen. Het is onze opdracht om als christenen te laten zien waar we voor staan, wat noodzakelijk is voor het profiel van een christelijke school of docent. Dit roept niet alleen instemming op, maar ook reacties variërend van bevreemding tot afwijzing.

Het duidelijk articuleren van Bijbelse standpunten brengt onvermijdelijk spanning met zich mee, vooral in een tijd waarin opvattingen steeds verder van elkaar verwijderd raken. Het is belangrijk dat onze profilering niet alleen gebaseerd is op uiterlijke kenmerken, maar op het mensbeeld en Godsbeeld zoals de Schrift die ons leert. De kern waar we voor staan, is de Persoon en het werk van de Gekruisigde en Opgestane.

Het draait niet om het ik maar om Hem en daarna om wij. Waar de breuklijnen liggen tussen Bijbelse en ego-gestuurde overtuigingen, ontstaat polarisatie. In deze strijd moeten we als zaakwaarnemers van Gods zaak optreden. Het is niet onze zaak, maar Zijn zaak, wat ontspanning brengt in onze verantwoordelijkheid.

Het onderwijs van Christus over getuigenis is van toepassing: voorzichtig, oprecht, realistisch en afhankelijk. In heilige ontspanning, steunend op de Heilige Geest, kunnen we niet alleen ons geloof uiten, maar ook bijdragen aan een vreedzame samenleving.

Bijbels profileren kan niet zonder gebed om Gods zegen en Zijn Geest. Bijbels onderwijs begint op de knieën, wetende dat we niet op onze eigen vaardigheden, voorbereidingen en inzichten moeten vertrouwen, maar met en voor Hem spreken. Dan doen waarden ons bewegen en buigen we onze knieën om het van God alleen te verwachten.