Ontdek hoe jij je waarden op het spoor komt 23 januari 2024 Door Alice Methorst en Thea de Mots

Dankbaarheid, zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, liefde en verbinding. Woorden die betrekking hebben op waarden. Waarden die belangrijk zijn in ons christelijk-reformatorisch onderwijs. Het onderwijs; een plek waar we onze waarden uit kunnen en mogen leven. Vanuit het geloof dat God ons daartoe (op)roept.

In ons werk vanuit het team Leiderschap en coaching bij Driestar onderwijsadvies nodigen we onze onderwijscollega's meer dan eens uit om op zoek te gaan naar hun persoonlijke waarden. De waarden waarmee we ons leven mogen en willen leven. Persoonlijk én professioneel. Wij merken meer dan eens dat dit vragen oproept. Want wat zijn mijn waarden eigenlijk? Heb ik ze helder? Welke betekenis geef ik ze in mijn leven? Waarom lijken ze soms zo in de mist te staan?

Wij geloven dat we in dit leven én in ons onderwijs worden uitgedaagd en uitgenodigd om onze waarden te leven. Waar we ook geplaatst zijn. Waarden geven ons bevlogenheid, passie en veerkracht. Op die manier zijn we zichtbaar voor onze omgeving. Voor de leerlingen, ouders en teams waar we mee samenwerken of ons werk voor mogen doen. Op die manier willen we voor hen een bron van inspiratie zijn om ook hun waarden uit te gaan leven in verbinding met onze professionele identiteit.  

Het ont-dekken van onze waarden is meer dan eens een ontdekkingsreis. Een waarde(n)volle reis. Dit kan echter niet alleen. We ontdekken onze waarden allereerst door ons leven dagelijks te leggen naast het Woord van onze God. Daarnaast door ons te spiegelen aan anderen. Welke mensen in mijn omgeving inspireerden mij, waardeerden mij, hadden betekenis in mijn leven? 

Neem eens een moment om daarbij stil te staan. Want daar begint onze reis als het gaat om het leven van je waarden. In ons onderwijs staan we op de schouders van onze geschiedenis. Wie leerde(n) mij om de waarde ‘liefde’ te leven? Bij en in wie heb ik die waarde gezien? Of de waarde van het luisteren, de waarde moed, de waarde daadkracht?  

Tegelijkertijd zet het ons stil bij onze eigen houding en ons gedrag. Op welke manier inspireer jij jouw teamleden, leerlingen of studenten? Ben jij ook die schouder waarop zij straks mogen staan? Hoe mooi is dat, om in het nu, toekomstgericht te leven en te werken. Als we concreet betekenis geven aan onze waarden, wordt zichtbaar waar je van nature de barricade voor op gaat en waar jij beschikbaar voor wilt zijn.  

Vanuit persoonlijk leiderschap is het zoeken naar onze waarden belangrijk. Want vanuit welke waarde geef je leiding? Aan jezelf en jouw omgeving? Onze waarden vertellen veel over ons kompas. Ben je als leider gericht op het veranderen van je omgeving, op het oplossen van problemen, of gericht op het levend houden van jouw waarden?

En wat betekent dat voor de keuzes die je maakt? Zijn er momenten waarop je jouw waarden niet leefde in jouw leiderschap? Wat betekende dat voor jezelf en de ander aan wie je leidinggeeft? 

Waarden vloeien voort uit jouw identiteit; ze maken dat jij jij bent en ook echt verschil kunt maken. En nee … voor onze waarden zelf hoeven we niet hard te werken. We hebben ze al. Vanuit jouw ontdekkingsreis kun je ze wel ontwikkelen. Dat doen we niet door hard te gaan ploeteren, maar door onze waarden ruimte te geven. Wanneer wij onze waarden gaan uitleven, op welke plek dan ook, dan kan ons onderwijs gaan stromen. 

Wil jij ook jouw waarden ontdekken en ontwikkelen? Of ben je benieuwd op welke manier wij van betekenis kunnen zijn in het waarde(n)vol begeleiden en coachen van jullie team? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze website voor ons maatwerk. Ook binnen het Leiderschapsoriëntatietraject gaan we uitgebreid met waarden aan de slag!