Terugblik op het symposium ‘Het jonge kind in beweging’ 23 april 2014

Wat was het een feest van herkenning en ontmoeting op 9 april in Gouda. We waren met maar liefst 130 pedagogisch medewerkers en leerkrachten van groep 1 en 2 de hele dag ‘in beweging’ rondom het jonge kind. Een terugblik op het symposium in woord en beeld.

Er werd ons van alles aangereikt om te gebruiken in ons werk met peuters en kleuters. Het was weer eens goed om van Louise Berkhout te horen hoe belangrijk spel is voor het jonge kind. Het kind kan niet anders, het speelt om te ontwikkelen. Spelen draagt bij aan de fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind. Wij kunnen kinderen rustig hun gang laten gaan! Hierbij dienen wij te zorgen voor een rijke leeromgeving en kunnen waar nodig het kind begeleiden in het spel. De lezing leverde veel inspiratie en ideeën op voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten hoe zij zelf vorm kunnen geven aan spel.

Bij de kramen werden boeken, puzzels en catalogi bekeken en werden geanimeerde gesprekken gevoerd. Wat was het leuk om ‘oude’ bekenden te ontmoeten. Van de rondleiding in de mediatheek werd dankbaar gebruik gemaakt. Ideaal om je leskisten, verkleedkleren en andere artikelen hier te lenen!

Na een gezellige maaltijd werden de workshops bezocht. Er was voor elk wat wils. De een vroeg van alles aan de inspecteur; een ander wilde het verschil weten in benadering tussen jongens en meisjes en weer een ander wilde graag het spel verrijken. Ook de taalontwikkeling, ouderbetrokkenheid en de doorgaande lijn kwamen aan bod.
 
Na de sluiting werd er met een goed gevoel teruggeblikt op een waardevolle dag, waarna iedereen geïnspireerd naar huis ging. Om de volgende dag opnieuw de kinderen in beweging te brengen, en nu met nieuwe impulsen.

Meer nieuws