Prijs voor Het hanengevecht 20 januari 2015

‘Een klein verhaal over grote zorgen’. Met deze woorden werd vrijdag 16 januari ‘Het hanengevecht’ getypeerd. Toen kregen Hans Hagen en Philip Hopman, de schrijver en illustrator van ‘Het hanengevecht’, de Jenny Smelik-IBBY prijs uitgereikt.

Deze prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk ‘waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin des woords.’ En daarin zijn Hagen en Hopman goed geslaagd.

Het aangrijpende verhaal gaat over Pio, een Filipijnse jongen, die moet leren te overleven in een harde wereld. Als zijn haan het gevecht wint, kan vader een bromfietstaxi kopen en dan is de armoede voorbij… Althans, dat hoopt hij. De auteur maakt de strijd van Pio invoelbaar en beschrijft de gevechten, de omstandigheden van Pio en zijn keuzes, zonder een oordeel te vellen. Daardoor ben je als lezer maximaal bij hem betrokken en leef je met al zijn belevenissen mee.

De jury roemt ook Hopmans tekeningen: de tekeningen ‘met zijn rake zwart-wit lijnen maken het kleine verhaal over grote zorgen af.’ Hagen en Hopman vertelden vrijdag over hun reis naar de Filippijnen. Verschillende kinderen op hun foto’s waren terug te zien in het boek. Uit hun verslag sprak een grote betrokkenheid en die voel je als lezer ook. Het boek is een echte aanrader voor het basisonderwijs. Op Hans Hagens persoonlijke website staat een link naar een aantal mooie lesideeën. Eerder werd het hanengevecht positief besproken in diverse kranten en tijdschriften, zo ook in het Reformatorisch Dagblad.

Meer nieuws

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.

    • Vijf jaar associate degree Pedagogisch Educatief Professional

      Hoera! De associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad-pep) bestaat vijf jaar. Studieleider Evert de Bruin: ‘De afgelopen vijf jaar laten zien dat de opleiding voorziet in een behoefte. Onderwijs en zorg raken steeds meer vervlochten en daarbinnen kan de ad-pepper een mooie rol vervullen.’

    • Save the date: lectorale rede en installatie dr. Bram Kunz

      Op Deo Volente 13 juni 2024 hoopt dr. Bram Kunz zijn lectorale rede uit te spreken in de Sint Janskerk te Gouda. Het College van Bestuur van Driestar educatief nodigt u van harte uit aanwezig te zijn bij de installatie van dr. Bram Kunz tot lector van het lectoraat "Vorming van christelijke onderwijsprofessionals in de 21ste eeuw".