Update CITO-normen per 1 augustus 2014 23 april 2014

Vanaf 1 augustus 2014 werkt ParnasSys met de geactualiseerde normen voor de LVS-toetsen Rekenen-Wiskunde, Begrijpend Lezen en Spelling. CITO heeft een nieuw normeringsonderzoek uitgevoerd.

Dit schooljaar hanteert ParnasSys uitsluitend de oude normering en in het nieuwe schooljaar (per 1 augustus) uitsluitend de geactualiseerde normering. De normering geldt in beide gevallen ook voor historische resultaten. Er worden hierbij geen voorzieningen getroffen om naast nieuwe normen ook oude normen zichtbaar te laten zijn. De nieuwe normering zal minder het verschil laten zien tussen de LVS-toetsen en de resultaten van de Entreetoets en de Eindtoets. De geactualiseerde normering wordt met terugwerkende kracht doorgevoerd zodat de scholen wel goede trendanalyses kunnen blijven maken. Dit heeft natuurlijk wel consequenties voor de resultaten. De vaardigheidsscores blijven hetzelfde, maar de CITO-niveaus zullen veranderen. Klik hier voor meer informatie.

Veel scholen zijn bezig met het implementeren van handelings- of opbrengstgericht werken. Daar leren de leerkrachten planmatig werken met o.a. het benoemen van concrete doelen in niveauwaarden, in percentages A-E/I-V en in vaardigheidsscores. Er is bewust gekozen voor de implementatie per 1 augustus 2014 zodat de leerkrachten dit schooljaar alle plannen netjes kunnen evalueren en afsluiten. Tevens is het mogelijk om nieuwe plannen te maken voor volgend schooljaar. Neem geen concrete doelen voor de zomervakantie op in de plannen! Bepaal de nieuwe concrete doelen na de zomervakantie op basis van de nieuwe normering.

Wil je meer informatie? Kom dan naar het seminar Verder met ParnasSys op 18 juni 2014 in Gouda: opgeven voor dit seminar kan via de agenda.
 
Daarnaast is het mogelijk om op jouw school een presentatie te laten verzorgen. Neem hiervoor per e-mail contact op met L.G.(Leon) van Dalen.

Meer nieuws

    • Cursus of post-hbo-opleiding: wat wordt jouw volgende stap?

      Als onderwijsprofessional ben je je leven lang gericht op leren, ook voor jezelf. Je wilt groeien als professional en dat gaat het beste als jouw persoonlijke groei, vaardigheden en kennis gecombineerd worden.

    • Online informatiebijeenkomst Taal actief 5 voor de christelijke school

      Van de veel gebruikte taalmethode Taal actief komt er een nieuwe versie; namelijk versie 5. Net zoals bij de huidige versie van Taal actief 4 is Taal actief 5 aangepast voor de christelijke en reformatorische scholen.

    • Driestar educatief gaat webwinkel volledig vernieuwen

      We hebben goed nieuws! Driestar educatief gaat haar webwinkel volledig vernieuwen.

    • Mooie scores Keuzegids voor de master Leren en Innoveren

      Studenten geven in de Nationale Studenten Enquête aan tevreden te zijn over de masteropleiding Leren en innoveren bij Driestar hogeschool die samen met de hogescholen CHE en Viaa gegeven wordt. Op vier van de vijf onderdelen scoort de master bovengemiddeld, en op één onderdeel gemiddeld. Dat is te lezen in de Keuzegids masters 2024.

    • Janneke de Jong-Slagman benoemd als lector Geletterdheid bij Driestar educatief

      Binnen het onderzoekscentrum van Driestar educatief start per 1 augustus 2024 het lectoraat Geletterdheid. Dit nieuwe lectoraat heeft als doel een bijdrage te leveren aan een positieve, inhoudsgerichte leescultuur bij zowel leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs als bij studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Dr. Janneke de Jong-Slagman is benoemd als lector en zal leidinggeven aan dit lectoraat.