Koersdag 2020 voor leidinggevenden in Asperen 30 oktober 2014

Op 3 oktober werd de Koersdag voor zowel leidinggevenden in het primair als het voortgezet onderwijs gehouden.

Deze dag organiseren VGS en Driestar managementadvies ieder jaar gezamenlijk. Dit jaar stond deze dag in het teken van onderwijs 2020. Op deze dag zijn beelden geschetst van de laatste maatschappelijke, politieke en educatieve ontwikkelingen op het onderwijsterrein.

Ochtendprogramma

In het ochtendprogramma werden drie lezingen gegeven.

Sjoerd Slagter, voormalig voorzitter van de VO-raad, schetste de maatschappelijke verwachtingen van het onderwijs in 2020. Hij gaf daarin aan dat het onderwijs voor drie grote uitdagingen staat namelijk: 1. het vormen van leerlingen ‘Bildung’. 2. geven van excellent onderwijs en 3. creativiteit en improvisatie bevorderen.

Jan Otte, lid van het College van Bestuur van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap gaf handreikingen hoe de koers uit de basis vastgehouden kan worden. Hij noemde daarbij kernwaarden als een middel om dit vast te houden. De kernwaarden, de zes V’s, van zijn school zijn: verbinden, visie, vertrouwen, vrijheid, verantwoordelijkheid en verantwoording.

Rens Rottier, voorzitter College van Bestuur van Driestar educatief, besprak het thema ’Leiding geven aan identiteit’ Gebeurt dit uit het ‘grens denken’ of vanuit het ‘kern denken’? Hij gebruikte hierbij het beeld van een schaapherder. Bij het ‘grens denken’ moeten de schapen binnen een afrastering blijven. Bij het ‘grens denken’ zijn veel regels/normen waaraan je moet houden.  Bij het ‘kern denken’ mogen de schapen vrij grazen, maar er is een levende (B)bron met water waar de schapen zich vaak aan komen laven. Bij dit denken wordt vooral vanuit de ‘waarden’ gedacht en gehandeld.

Middagprogramma

In het middagprogramma werden er elf workshops gegeven. Er waren drie workshopsrondes. De workshops gaven handreikingen hoe de scholen of teams op de nieuwe ontwikkelingen kunnen anticiperen. De workshops hadden betrekking op: identiteit, onderwijs, personeelsbeleid, governance en bedrijfsvoering.

Informatie

Alle informatie die in het ochtendprogramma en in de workshops aan bod kwamen, is op de website www.onderwijsnaar2020.nl geplaatst waardoor de gedeelde kennis voor iedereen toegankelijk is. Verder hebben alle deelnemers een schetsboek als handig hulpmiddel mee gekregen. Hiermee kunnen ideeën binnen de organisatie, de school of het team eenvoudig geïnventariseerd en gedeeld worden. 

Waardering

Meer dan 100 deelnemers hebben de bijeenkomst bezocht. We waren blij met dit grote aantal. Uit de reacties van de deelnemers bleek veel waardering voor de organisatie, inhoud en catering van de bijeenkomst. Het was een bijeenkomst met een visie op weg naar 2020!

Meer nieuws